Belföld

Több mint négyszáz embert vert át a holokauszt-kárpótlást ígérő család

Vádat emelt a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy szentendrei nő ellen, aki több mint négyszáz embert vert át valótlan kárpótlási ígérettel a családtagjaival.

Az asszony apósa lét és fél évvel ezelőtt elhatározta, azzal fog embereket megtéveszteni, hogy 1500-3.000 forint „adminisztrációs költség” befizetése mellett részükre több százezer, egyes esetekben millió forint összegű hozzátartozói kárpótlást fog biztosítani az 1944 előtt született, a II. világháborúban részt vett, elhunyt vagy hadifogságba esett hozzátartozójuk után.

Ehhez több fiktív roma párt, illetve egyesület logójával ellátott formanyomtatványokat készített, melyeket a jelentkezőknek ki kellett az adataikkal tölteni és aláírni abban a reményben, hogy a kárpótlást szervezőkön keresztül jutnak majd a pénzösszeghez.

A nő azóta elhunyt apósa – akit az ügyben korábban gyanúsítottként hallgattak ki –a jelentkezők toborzását az ország egészére kiterjesztette, és interneten hirdette a dolgokat.

A hír széles körben elterjedt, 2017 szeptember végére már több száz személy fordult meg a család szentendrei lakásán abból a célból, hogy az ígért pénz reményében regisztráljanak, valamint az ezért kért pénzösszeget a kárpótlás miatti ügyintézés elindítása végett befizessék. Az érdeklődő személyeket megerősítették abban, hogy a pénz mindenkinek jár, akinek hozzátartozója a második világháború során élt, függetlenül attól, hogy magát milyen nemzetiségűnek vallja.

Az asszony fogadta az igénylőket, tájékoztatta őket a „kárpótlásról”, a regisztrációt, a dokumentumok kitöltését felügyelte, valamint egy füzetbe vezette az regisztráltak névsorát is. A jelentkezők részére a regisztrációs díj befizetéshez a nő lakossági bankszámlaszámát adták meg.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik