Belföld koronavírus

Orbán: Nem igaz, hogy nincs elegendő eszköz

Minden nap hat órakor ül össze az operatív törzs, a munka pedig este az akciócsoportok vezetőivel fejeződik be. Kicsit katonaság szaga van a dolognak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A miniszterelnök a péntek reggeli adatok fényében jelezte, hogy még nem léptünk át a tömeges megbetegedések időszakába, de mint mondta, ez minden bizonnyal be fog következni: ez nem kerülhető el, csak a folyamat lelassítása lehetséges.

Orbán úgy látja, hogy a legnagyobb bizonytalanságot jelenleg az okozza az országban, hogy az emberek nem tudják, mi fog velük történni, ha elkapják a vírust. A miniszterelnök szerint jövő héten lesznek képesek választ adni arra, hogy fertőzés esetén mire számíthatnak az egyes korcsoportok.

Ha a járvány nem is hagy alább, a félelem így kisebb lesz

– fogalmazott.

A miniszterelnök szerint nem igaz, hogy ne lenne elég maszk. „Van elegendő, millió szám vannak maszkjaink”, mondta, hozzátéve, hogy a börtönökben is dolgoznak ezek gyártásán a rabok.

Nem igaz, hogy nincs elegendő eszköz, mindenből van elegendő eszköz a mostani fertőzési szinthez

– szögezte le.

„Nem csak raktárra gyűjtjük az eszközöket”, mondta, hanem a tömeges járvány esetén a kiosztásnak is lesz egy rendje arról, kik kapják meg először a szükséges eszközöket.

Van egy rendes katonai tervünk a védekezésre, felállt az ország a védekezés logikája szerint

– közölte a miniszterelnök.

Nagyon fontos, hogy a gazdasági következmények elhárításánál jó kiindulópontot vegyünk fel, jól határozzuk meg, mi a cél, jelezte Orbán. Ha munka nincs, semmi nincs, tette hozzá, nagyon fontos, hogy az ország dolgozzon.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen intézkedések várhatóak a tömeges megbetegedések időszakában, Orbán elmondta: a legfontosabb, hogy a betegség lefolyásáról megbízható tájékoztatást tudjanak adni, illetve tudják, hogy ha megnő a fertőzöttek száma, akkor azok száma is megnő, akik intenzív kórházi ellátásra szorulnak.

A legtöbb intenzív ellátásra szoruló beteg az időskori honfitársaink közül kerül majd ki

– mondta Orbán, de jelezte, hogy mindez nem jelenti azt, hogy minden fiatal védett.  Arra kérem az idős embereket, hogy maradjanak otthon. Gondoskodunk az ellátásukról, jelezte a miniszterelnök.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik