Belföld

Operatív törzs: egyelőre nem tervezünk kijárási tilalmat

2817 ember van hatósági házi karanténban, eddig 5094 ellenőrzést hajtottak végre a hatóságok

– mondta Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Ellenőrizték az új intézkedések betartását is, eddig hét emberre 350 ezer forint bírságot szabtak ki.

Lakatos beszélt az osztrák határon kialakult helyzetről is. A határon próbáltak humanitárius módon eljárni, vagyis éjszaka megnyitni a román és bolgár autósok előtt. Ennek viszont volt káros hatása is, ma reggelre 29 kilométeres sor alakult ki Hegyeshalomnál. Elmondása szerint a kormányzati és rendészeti egyeztetések nyomán meg tudták indítani a forgalmat. Jelenleg Hegyeshalomnál egy óra alá csökkent a várakozás, továbbá Kópházán és Rábafüzesnél is megindították a teherforgalmat. Az országon belül a teherforgalom zavartalan, tette hozzá.

Ha a magyar emberek nem értik meg az üzenetet, a hatóságoknak nincs esélyük megakadályoztatni a járványt. Tartsák be az ajánlásokat

– mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Még mindig sok az idős ember az utcákon, azt kérik, ők is fogadják meg a tanácsokat. Müller Cecília szólt a fiatalokhoz is, rengetegen sétálgatnak csoportosan, és házibulikat is tartanak, ami szintén nem javasolt.

Lakatos Tibor újságírói kérdésre válaszolva elmondta, egyelőre nem terveznek kijárási tilalmat, nem terveznek lezárni városrészeket.

Lehet, eljön ennek ideje, de ezt alapos számítások fogják megelőzni

– tette hozzá.

Szó volt a lélegeztetőgépek számáról is, Müller Cecília szerint a helyzet megnyugtató.

A két ország lakosságát nézve Magyarországon arányában több lélegeztetőgép van, mint Olaszországban,

mondta a tiszti főorvos. Arra a kérdésre, hogy hány tesztet rendeltünk meg, Müller Cecília úgy válaszolt: sokat.

Megint kérdés volt, többedszer, hogy miért nem publikus, hogy az ország mely részén fertőződtek meg betegek koronavírussal. Müller Cecília szerint elég az, hogy az illetékesek és a hatóságok tudják, hol bukkant fel a vírus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik