Belföld

Nem lesznek nyilvános misék a katolikus templomokban

Vasárnaptól nem tartanak nyilvános liturgiát a katolikus templomokban a koronavírus-járvány miatt - közölte Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) kedden az MTI-vel.
Korábban a témában:

Azt írták, a templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért nem zárják be azokat, de a nyilvános liturgia vasárnaptól szünetel. Egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden kell megtartani.

Kitértek arra: az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a megyés püspök, ha úgy ítéli meg, felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól, ezt a felmentést az MKPK valamennyi egyházmegyében megadja.

A papokat a püspökök testülete arra kéri, hogy továbbra is tartsanak a templomokban vagy kápolnákban szentmiséket, tanúságot téve arról, amit a Katolikus Egyház Katekizmusa is tanít, hogy az Eucharisztia az Egyház életének középpontja.

A már felvett miseszándékok így, „sine populo módon” (a nép részvétele nélkül) elvégezhetők vagy áthelyezhetők.

A híveket pedig arra bátorítjuk, hogy otthonról kapcsolódjanak be a szent cselekménybe, ezzel is kifejezve, hogy minden szentmisében az egész egyház egyesül Krisztus áldozatával

– fogalmaztak.

Hangsúlyozták: a jelenlegi kivételes helyzetben is érvényesek a Katekizmusban és az Egyházi Törvénykönyvben található előírások, amelyek szerint, ha valaki számára súlyos okból lehetetlenné válik az eucharisztikus ünneplésben való részvétel, igen ajánlatos, hogy helyette töltsön kellő időt imádsággal – a Szentírás olvasásával, zsolozsma végzésével vagy más imával – egyénileg vagy a családban.

Hozzátették: több helyről online közvetítik a miséket, és a közszolgálati televízió is közvetít szentmisét vasárnap és ünnepnapokon, hogy megerősítést, vigasztalást és bátorítást nyerjenek azok, akik most nem tudnak részt venni a vasárnapi szentmisén.

A közvetítések rendjéről a katolikus.hu, illetve a www.magyarkurir.hu oldalon található tájékoztatás.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a papok és a hívek a betegellátás, a gyóntatás és a rendkívüli áldoztatás tekintetében mindenben kövessék az állami járványügyi előírásokat.

Hozzátették: a rendkívüli helyzetre való tekintettel – szintén visszavonásig, azonnali hatállyal – lehetővé teszik az általános feloldozás megadását.

Azt is kérték, hogy az egyház oktatási, szociális és egészségügyi intézményeiben mindenben kövessék az állami előírásokat. A hatóságokkal mindenben működjenek együtt és legyenek figyelemmel az általuk adott általános irányelvekre.

A püspökök a plébániai és a szerzetesközösségeket arra bátorítják, hogy – a járványügyi hatóságok előírásainak megtartása mellett – szervezzék meg a folyamatos imát a járvány érintettjeiért.

Úgy fogalmaztak:

a járvány időszaka rámutat törékenységünkre és arra, hogy a saját életünkre és mások életére vigyáznunk kell. Imáinkkal és példánkkal erősítsük a bizalmat Istenben és egymásban. Gyakoroljuk a nagylelkűség erényét, és ebben a helyzetben különösen is figyeljünk egymásra, főleg beteg és idős embertársainkra. Idős paptestvéreinket tisztelettel kérjük, hogy ebben a helyzetben különösen vigyázzanak egészségükre.

Kiemelt kép: MTI/Veres Nándor

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.