Belföld koronavírus

Analfabetizmusra, autóbizniszre hivatkozik a 220 millió arcmaszk leszállítását ígérő hondurasi férfi

Analfabétának tartja magát az a nemlétező arcmaszkokkal üzleteli hondurasi férfi, aki 30 millió forintnyi valutát csalt ki  egy Egyesült Államokbeli gazdasági társaság vezetőjétől.

A 24.hu értesülései szerint a férfi tagadta a bűncselekmény elkövetését a kihallgatása során. Azt állította magáról, hogy analfabéta és autóbiznisz miatt találkozott csak a hazánkba érkező amerikai cég képviselőjével.

A Fővárosi Főügyészség az üggyel kapcsolatos közleményében azt írta, hogy a törvény teljes szigorával fellépnek a világjárványon nyerészkedő bűnszövetség elfogott tagja és minden olyan személy ellen, aki ilyen jellegű bűncselekményt követ el. Ezért a legszigorúbb kényszerintézkedést, azaz a letartóztatás elrendelését indítványozták a férfivel szemben.

Az ügyről eddig annyit lehet tudni, hogy a 35 éves hondurasi W. H. Norlan ismeretlen társaival megállapodott abban, hogy kihasználják a világjárvány okozta veszélyhelyzetet és bűncselekményeket követnek el.

Ennek keretében a férfi és bűntársai tévedésbe ejtették az amerikai gazdasági társaság vezetőjét, és színleg 220 millió egészségügyi arcmaszk leszállítására szerződtek egy magyar cég adatainak – a cég vezetőjének tudta nélküli – felhasználásával.

A gyanúsított és társai közel százezer USD-t (30, 8 millió forint) kértek és kaptak előlegként. Mivel további előleget kértek, ezért az amerikai cég képviselője Magyarországra utazott az áru megtekintése céljából, ahol a bűnszövetség tagjai további nyolcmillió forintnyi összeget kértek tőle telefonon. A társaság képviselője azonban gyanút fogott, és értesítette a rendőrséget. Az álnéven bemutatkozó hondurasi férfit egy  V. kerületi étteremben fogták el.

Az ügyben eljáró nyomozási bíró egyetértett a Fővárosi Főügyészség indítványával és egy hónapra elrendelte a férfi letartóztatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik