Operatív Törzs: 166 magyar került karanténba a határról

Több mint 11 ezer embert vizsgáltak meg.
Kapcsolódó cikkek

Három új koronavírusos fertőzöttet találtak, elevenítette fel az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője miután közölték, hogy a csütörtöki majdnem kétórás sajtótájékoztató után a pénteki csak körülbelül fél órás lesz, ahol minden újság csak egyet-egyet kérdezhet.

Lakatos elmondta, hogy egyre több kontaktkutatásra van szükség, ezért mostantól a rendőrség is részt vesz a felkutatásban. Lakatos arra kérte az állampolgárokat, hogy előzzük meg, hogy álhírek terjedhessenek, majd elmondta, hogy megalapozatlan, hogy a kormány le kívánná zárni Budapestet.

Egyedi megbetegedések vannak, egyedi esetekről beszélünk, azért dolgozunk, hogy gócpontok ne alakuljanak ki

– tett hozzá Lakatos. Elmondta, hogy 11437 magyar állampolgárt ellenőriztek eddig a határon, és 166 ember került eddig karanténba. Egy olyan külföldi állampolgár volt, akit kórházba kellett szállítani, mert gyanús eset volt. 204 embert fordítottak vissza a határról.  Magyarországon még nem halt meg senki a koronavírus miatt, és egy gyógyult ember van.

Kérdésre válaszolva Lakatos elmondta, hogy ő bízik a járványügyi szakemberekben, ezért ha ők úgy ítélték meg, hogy a Szent János kórházban is járt koronavírusos nő fiának kontaktjait annak ellenére sem szűrik majd, hogy a fiú karanténba került, akkor ez a jó döntés.

Arra, hogy a Népszava szerint nincs elég védőfelszerelés azoknak az orvosoknak, akik a koronavírusos betegekkel dolgoznak. Lakatos szerint ebben a helyzetben ezeket a termékeket valóban nehezebb beszerezni, ezért Magyarország úgy döntött, hogy megtiltja, hogy ilyen termékeket külföldre exportáljunk. Lakatos szerint vannak ilyen termékek, nemsokára speciális maszkokat vehetnek át a háziorvosok. Ezek olyan maszkok, amelyeket akkor használhatnak, ha koronavírusos emberrel találkoznak.

Lakatos szokatlan logikával azt is elmondta, hogy oktatási szünetet csak a kormány rendelhet el, de ha egy iskola hazaküldi a diákokat, az az iskola dolga. Lakatos szerint napirenden van a kérdés, folyamatosan értékelik a helyzetet.

Azt is elmondta, hogy elítélik a szolgálat ellátásának hanyag módját, különösen akkor, ha a magyar emberek életéről és testi épségéről van szó. Ki fogják vizsgálni azt a videót is, amelyen egy magyar rendőr azt mondja egy kamionosnak, hogy ne mondja el, hogy Olaszországban járt.