Belföld koronavírus

Leállnak a fővárosi önkormányzat által fenntartott színházak, mozik, múzeumok

Csütörtöktől felfüggesztik a színházi előadásokat, filmvetítéseket a fővárosi fenntartású színházakban és mozikban, illetve a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és annak fiókkönyvtárainak, illetve a fővárosi fenntartású múzeumok tevékenységét is

mondta a koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester.

A főpolgármester hozzátett, hogy a fővárosi önkormányzatnak együtt kell működnie az operatív törzzsel, ez utóbbi kimondottan kérte az önkormányzatokat, hogy a központi kormányzati intézkedéseket követve döntsenek.

Ugyanakkor a fővárosi önkormányzat nem mindig érzi úgy, hogy megkapja az összes információt, ami alapján felelősen tudna dönteni. Karácsony Gergely elmondta, hogy inkább egy kicsit tovább megy az operatív törzs döntéseinek nyomán, minthogy lemaradjanak. Az operatív törzs döntései nem fogják kiállni az idő próbáját – tette hozzá a főpolgármester.

Szeretnének mindent megtenni, hogy a közösségi közlekedéssel kapcsolatban csökkentsék a felmerülő kockázatokat, például hogy ideiglenesen minden közlekedési eszközön minden ajtót lehet használni a felszálláshoz. Ezenkívül

péntektől nem lehet majd venni BKV-jegyet a buszsofőröknél, ezért mindenkit arra kérnek, hogy használják az automatákat.

A főváros arra kéri a kormányt, hogy alakítsanak ki egy rugalmasabb munkakezdést, amivel nemcsak a reggeli csúcsforgalmat, hanem az azzal járó fokozott járványveszélyt is csökkentsék. Karácsony arra kérte a munkaadókat, hogy lehetőség szerint biztosítsák a munkavállalóknak az otthoni munkavállalást, vagy – ha ez nem lehetséges – a rugalmasabb munkakezdést. Újságírói kérdésre hozzátette, hogy arra már nincs mód, hogy a mostaninál még sűrűbb járatindítással jobban el tudják oszlatni az utazó tömeget, mert nincs elég jármű.

Jelenleg nincs a közösségi közlekedésre kialakított pandémiás protokoll, ezért a fővárosi önkormányzat arra kéri a kormányt, hogy segítsen kidolgozni egy ilyen stratégiát – tette hozzá Karácsony Gergely.

Koronavírus: a fővárosi intézmények készek azonnal leállni
A főpolgármester és az intézményvezetők több mindenről is döntöttek szerdán.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester beszél, mellette Tüttő Kata (b) és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesek. Fotó: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik