Belföld koronavírus

Koronavírus: a fővárosi intézmények készek azonnal leállni

Karácsony Gergely főpolgármester szerda reggel a fővárosi intézmények vezetőivel tárgyalt, majd a Budapesti Egészségügyi Fórum (BEF) alakuló ülésén vett részt – mindkét esetben a koronavírus miatt kialakult helyzet volt a téma. Ennek keretében több mindenről is döntöttek, erről a Facebookon írt:

  1. A BKV járatain az eddigi fokozott fertőtlenítés gyakoriságát tovább növeljük.
  2. A dolgozóinkat rendszeresen tájékoztatjuk az óvintézkedésekről.
  3. A BKK határozatlan időre felfüggeszti az első ajtós felszállásra vonatkozó szabályokat, vagyis a a járműveken minden ajtón fel lehet szállni az utasoknak, elkerülve így az esetleges tumultusokat.
  4. A már utcán lévő tájékoztató kampányunk angol nyelvű változatát is elkészítjük, a Budapestre – egyre fogyatkozó számban – érkező turistákat a szabályok, előírások betartására szólítjuk fel. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ az állami turisztikai ügynökséggel folyamatos kapcsolatban teszi meg a szükséges lépéseket.
  5. A hajléktalanellátó intézményeink számára külön protokollt dolgozunk ki, az ott dolgozók és a hajléktalan emberek egészségének védelme érdekében.
  6. Az intézményeinket felkészítettük arra, hogy a kormány döntése esetén azonnali hatállyal felfüggesszék működésüket, rendezvényeiket. Ez érinti mindenekelőtt a budapesti színházakat, a mozihálózatot, a múzeumokat, egyéb intézményeket.
  7. Kérjük a kormányt, hogy a Budapestre tervezett nagylétszámú rendezvények esetén kellő időben adjon világos iránymutatást a szervezőknek, fenntartóknak. Ennek keretében a szervezőknél szorgalmazzuk, hogy mielőbb szülessen végleges döntés a Giro d’Italia kerékpárosverseny magyarországi és budapesti szakaszának elhalasztásáról.
  8. Az otthoni munkavégzésre vonatkozó iránymutatást eljuttatjuk az intézményeinknek. A már kialakult helyzet, és a várhatóan elkerülhetetlen intézkedések jelentős terhet rónak a városra és az intézményekre, szükségesnek látszik a fővárosi és kerületi költségvetések áttekintése is, erről a kerületekkel egyeztettünk. Szükségesnek látjuk a soron kívüli egyeztetéseket a kormánnyal is.

Karácsony hozzátette, hogy ugyan tisztában van a kormányzati operatív törzs leterheltségével, de Budapestnek is az ő iránymutatásaik szerint kell eljárnia, és nem könnyíti meg a helyzetet, hogy a főjegyző által írt hivatalos levélre, benne sok kérdéssel szerdáig nem kaptak választ.

„A kerületi vezetők is több olyan jogos kérdést, igényt vetettek fel, amelyek a kormány kompetenciájába tartoznak. A budapestiek biztonsága és egészsége érdekében ezeket a kérdéseket, igényeket összegyűjtjük és továbbítjuk az operatív törzsnek iránymutatást kérve. Emellett jeleztük igényünket a védekezéshez szükséges felszerelések (maszk, fertőtlenítő) beszerzésével kapcsolatban” – írta a főpolgármester.

Gulyás: Veszélyhelyzet elrendelését javasolja a kormánynak az operatív törzs
A kormány 9 órakor kezdődő ülésén tárgyal a javaslatról.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik