Belföld

Az orvosok nem hagyhatják el Magyarországot, az iskolákat nem lehet bezárni

Megjelent a kormányrendelet a veszélyhelyzet részletes szabályairól.

A kormány rendkívüli intézkedéseket rendelt el az immár világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-járvány megelőzésére, a magyar emberek egészségének és életének megóvása érdekében. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kormány csütörtöktől a kihirdetett veszélyhelyzet miatt ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a szlovén és az osztrák határon. Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából, Iránból személyszállító vonat, busz, repülő — a leszállás nélküli áthaladást kivéve —  Magyarországra nem léphet be. A négy országból nem magyar állampolgár Magyarországra nem léphet be, a magyarok pedig kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át.

A karantén szabályai

Akinél a COVID-19 fertőzés gyanúját állapítják meg, kijelölt karanténba kerül, akinél  nem, köteles 14 napra házi karanténba vonulni, magát a járványügyi megfigyelésnek alávetni. Őt a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, a házi karanténra vonatkozó szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrzi. Akinél a koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel, de nincs magyarországi lakóhelye vagy tartózkodási helye, el kell hagynia az országot, vagy kijelölt karanténba kerül. A hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról a polgármestereknek kell gondoskodniuk.

Megtiltják az iskolák bezárását

A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek. A rendelet szerint a felsőoktatási intézményeket a  hallgatók nem látogathatják, de

az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el.

Zárt helyen 100, nem zárt helyen 500 főnél több ember részvételével tilos rendezvényt tartani. Ennek betartása a rendező, valamint a helyiséget üzemeltető felelőssége. A kormány felfüggeszti a Külföldi Nyelvtanulási Programot, megtiltja a külföldi iskolai kirándulást. A már lefoglalt, külföldi iskolai kirándulást is le kell mondani.

Orvosok nem hagyhatják el az országot

Kiutasítják és kitoloncolják azt a külföldi állampolgárt, aki az elrendelt elkülönítési, megfigyelési, zárlati, ellenőrzési szabályokat megszegi. Az egészségügyi dolgozók, a hivatásos, szerződéses katonák, az önkéntes tartalékos katonák, a honvédelmi alkalmazottak, a hivatásos szolgálati jogviszonyban állók és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak, a NAV alkalmazottai, a kormánytisztviselők

Magyarország területét csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével hagyhatják el.

A minisztériumok és a Miniszterelnöki Kormányiroda munkatársai kiküldetésre csak a miniszter, illetve a kormányfő külön engedélyével mehetnek.

A honvédség is segíti a rendvédelmet

A honvédség a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi feladatokban támogatja a rendőrséget és a katasztrófavédelmet. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Intézetei a NATO Egészségügyi Kiválósági Központtal együttműködésben intézkedési javaslatait folyamatosan megküldi a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs vezetőjének.

Az Orbán Viktor által jegyzett rendelet felhatalmazza a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy a létfontosságú infrastruktúra részét képező állami cégeknél a működőképességet garantáló különleges szabályokat alkosson, a feladat- és hatáskörrel rendelkező miniszter pedig felfüggessze a nemzetközi mobilitási programokat.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik