Belföld

Végleg kiűzik a Belvárosi Piacról a piacot

A Hold utcai csarnokból teljes egészében „food market” lesz, és ezúttal is versenybe szállhat az Óbudán korábban egy hasonló projektet elbukó Gerendai Károly.

A Hold utcai csarnokból, azaz a Belvárosi Piacból teljes egészében „food market” lesz, ha csütörtökön megszavazza a képviselő-testület Szentgyörgyvölgyi Péternek, az V. kerület fideszes polgármesterének előterjesztését.

A kedden kiosztott beadványban Szentgyörgyvölgyi azt állítja, hogy az önkormányzat nem tudja gazdaságosan működtetni a piacot, amit eddig a Városüzemeltető Kft. kezelt. A polgármester indoklása szerint a környék átstrukturálódása miatt nagyon gyér az érdeklődés a termelői áruk iránt, annyira visszaesett a forgalom, hogy már a jelenlegi kettős profil, vagyis a piac és az éttermek egymás melletti működtetése sem hoz elég bevételt, ezért azt javasolja, hogy a fejlesztésre és az üzemeltetésre írjanak ki pályázatot.

A külsős üzemeltetés gyakorlatilag egyet jelent azzal, hogy a piac területéről teljesen száműznék a zöldséges és a húsos standokat, inkább „a gasztronómiai szolgáltatásokat működtetnék magasabb színvonalon és volumenben”.

Az önkormányzati cég egyébként már az elmúlt években is látványosan nyírta az árusokat. Hosszabb ideje már csak néhány stand működött a csarnokban, helyettük viszont egyre-másra nyíltak a menő éttermek és kávézók. Ez azért is érdekes, mert néhány éve a Belváros még az állami tanyafejlesztési programból is kapott százmilliókat, hogy  azzal mozdítsák elő az őstermelői és tanyasi áruk megjelenését a Hold utcában.

Az ellenzéki képviselők szerint a polgármester által beterjesztett határozati javaslat lényegében a Sándor Ügyvédi Iroda kezébe helyezi a pályázat lebonyolítását és a bérlő kiválasztását.

Berta Zsófia, a belvárosi képviselő-testület ellenzéki tagja a 24.hu-nak azt mondta: az előterjesztésben nincsenek konkrétumok az üzemeltetés feltételeiről, ha a kormányoldal megszavazza a javaslatot, lényegében lemond arról, hogy a későbbiekben befolyásolhassa, ki és mennyiért üzemeltesse a piacot.

Információink szerint a Hold utcai piacért is versenybe száll majd Gerendai Károly, a Sziget egykori tulajdonosa, aki korábban Óbudán a Kolosy téri piac esetében is hasonló tervekkel próbálkozott, ám ott a III. kerületi önkormányzat Tiborcz István volt üzlettársa, Erdei Bálint cégét választotta ki. Az új „food hallnak” az ígéretek szerint tavaly szeptemberben kellett volna indulnia Óbudán, de az épületet azóta sem nyitották meg.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik