Belföld koronavírus

Koronavírus: nem mindegy, mivel jönnek haza Olaszországból a magyarok

Aki teheti, hagyja el Olaszországot – szólított fel néhány órával ezelőtt a római magyar nagykövetség. Az azonban nem világos, hogy kik, mennyien és hogyan térnének haza, ahogy az sem egyértelmű, miként lehet őket ellenőrizni, sőt az is kérdéses, hogyan tudnak Magyarországra jutni.

Kérjük – amennyiben turisztikai céllal tartózkodik az országban, illetve nyomós munka- vagy egészségügyi szempont nem indokolja az országban maradását –, hogy a lehető leghamarabb gondoskodjanak Magyarországra történő hazajutásukról

– olvasható a római magyar nagykövetség az Olaszországban tartózkodó magyaroknak szóló felhívásában. Jelezték azt is, hogy az utazás megszervezésében a konzulátus nem tud segítséget nyújtani.

Márpedig a hazajutás nem lesz egyszerű, ugyanis a WizzAir és a Ryanair is leállította olaszországi járatait, így gyakorlatilag csak az autó, a busz és a vonat maradt a hazautazók elsődleges közlekedési opciója. A vírus terjedésére tekintettel azonban nem mindegy, hogy melyiket választják.

Falus Ferenc az autót ajánlja annak, aki Olaszországból útnak indul, viszont ők készüljenek arra, hogy Ausztria már megtiltotta a beutazást Olaszországból. A volt tiszti főorvos ugyanakkor némileg drámainak és ijesztőnek tartja a római magyar nagykövetség felszólítását. Szerinte mindenkinek egyedileg el kell tudnia dönteni, hol érzi magát biztonságban, és hol vannak a legjobb körülmények.

Ellenőrizni, de hogyan?

Arra a kérdésre, hogyan lehet ellenőrizni azokat, akik Olaszországból érkeznek, Falus egyetlen hatékony módot lát: ha a határon karanténba helyezik őket. Egyelőre az biztos, hogy – ahogy az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján elhangzott – szűrni fogják őket, megmérik a testhőmérsékletüket, és kikérdezik őket a határon.

Falus is azt javasolja az Olaszországból hazatérőknek, hogy két hétre zárkózzanak be a lakásukba, és ha bármilyen panaszuk van, telefonon értesítsék erről orvosukat.

A koronavírussal kapcsolatos híreinket ide kattintva lehet követni.

Kiemelt kép: Gianmarco Maraviglia/Bloomberg/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik