Nagyvilág koronavírus

Római magyar nagykövetség: Minél hamarabb hagyják el Olaszországot

Felhívjuk az Olaszországban tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a koronavírus válsághelyzet miatt az olasz hatóságok 2020. március 10-től az egész ország területére kiterjesztették biztonsági intézkedéseiket, melyek értelmében kizárólag munka- vagy egészségügyi, illetve alapvető szükségletek kielégítésére irányuló nyomós indok miatt engedélyezett otthonaik, szálláshelyeik elhagyása

– közölte a római magyar nagykövetség Facebook-oldalán.

Mint írták: a rendvédelmi szervek ellenőrzésére bárhol számítani lehet: ha valaki nem tudja hitelt érdemlően igazolni valamelyik fenti nyomós indok fennállását, pénzbüntetésre vagy akár elzárásra is számíthat.

A rendelkezés ugyanakkor nem akadályozza az ország területén tartózkodó külföldi állampolgárok hazajutását, ezért kérjük – amennyiben turisztikai céllal tartózkodik az országban, illetve nyomós munka- vagy egészségügyi szempont nem indokolja az országban maradását –, hogy a lehető leghamarabb gondoskodjanak Magyarországra történő hazajutásukról

– szögezték le, jelezve, hogy az utazás megszervezésében a konzulátus nem tud segítséget nyújtani.

A gyakori járattörlések és -ritkítások miatt kérik, hogy a magyarok tájékozódjanak a légitársaságok honlapján, vagy ügyfélszolgálati elérhetőségein az aktuális helyzetről.

Az autópályákon történő közlekedést szintén ellenőrzik a hatóságok, azonban a lakóhely szerinti országba történő hazajutás nem esik korlátozás alá. Egyéb, kellően nem indokolt úticélok irányában való közlekedés esetén pénzbüntetés és elzárás kiszabására is lehetősége van az olasz hatóságoknak.

Megjegyezték továbbá, hogy az árufuvarozóknak szintén igazolniuk kell úticéljukat.

Kiemelt kép: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik