Belföld

Kiadják a magyar hatóságok a délszláv háborúban terhes nőt megerőszakoló szerb férfit

A Fővárosi Törvényszék elrendelte annak a szerb férfinak az ideiglenes kiadatási letartóztatását, aki ellen a koszovói hatóságok bocsátottak ki elfogatóparancsot.

A rendelkezésre álló adatok alapján a szerb férfit a civil lakosság elleni háborús bűncselekmény miatti eljárás lefolytatása okán keresik a koszovói hatóságok. A férfi feltételezhetően 1999 júniusában Vidanje faluban egy automata fegyver tusával megütött egy akkor 8 hónapos terhes nőt, majd megerőszakolta.

A férfi nem járult hozzá az egyszerűsített kiadatásához, ezért a kiadatás feltételeinek fennállásáról a bíróság a teljes kiadatási kérelem beérkezését követően tud majd csak döntést hozni egy újabb tárgyaláson. Az iratok beérkezéséig a bíróság 40 napra elrendelte a terhelt ideiglenes kiadatási letartóztatását. Ez azt jelenti, hogy ha a koszovói hatóságok teljesítik az itteni hatóságok feltételeit, akkor a magyar hatóságok másfél hónapon belül ki is adják a szerb férfit.

A törvényszék a mostani tárgyaláson kizárólag azt vizsgálta, hogy a meglévő információk szerint van-e akadálya a kiadatásnak, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás elrendelésének.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik