Belföld

„A férfiaknak is jobb egy olyan világban, ahol jobb a nőknek” – nőnapi tüntetés a Hősök terén

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Karácsony Gergely intézkedéseket jelentett be a nők elleni erőszak ellen. Varga Judit üzenetet küldött a szervezőknek.

Vasárnap Budapesten, a Hősök terén a 111. nőnap alkalmából tüntetést szerveztek a nők jogaiért és az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáért, valamint a párkapcsolati erőszak ellen.

Az idei, 111. nőnap szóljon arról is, amiről a legelső: a nők jogairól! Ezúttal arról a jogukról, hogy ne haljon meg hetente legalább az egyikük a kapcsolati erőszak áldozataként, hogy ne legyen köztünk kétszázezer bántalmazott, hogy ne minden ötödikünk tapasztalja meg a kapcsolati erőszakot élete során

– olvasható a megmozdulás leírásában. Az esemény fővédnöke Karácsony Gergely főpolgármester. A szervezők felkérték Varga Judit igazságügyi minisztert is, hogy szólaljon fel, de a tárcavezető hivatalos elfoglaltságaira hivatkozva visszautasította a felkérést.

Tudósítónk szerint nem sokkal az 5 órai kezdés előtt nagyjából ezren vannak a Hősök terén.

Fotó: Mohos Márton/24.hu

Vegyük el a hatalom ránk eső részét, vagyis a felét

– mondta Péterfy-Novák Éva a demonstráció nyitó felszólalásában. Azt üzente, legyenek bátrak a nők, álljanak ki egymásért és fogjanak végre össze.

Tanuljuk meg végre, hogy nem szúrjuk hátba egymást, nem vagyunk elutasítóak, közönyösek. Meg tudjuk-e ezt ugrani? Ha nem, örökre elveszünk

– tette hozzá.

Karácsony: A férfiaknak is jobb egy olyan világban, ahol jobb a nőknek

A főpolgármester a tüntetésen bejelentette: a fővárosi önkormányzat lakásainak jelentős részét védett lakásként használják fel a családon belüli erőszak áldozatainak, csatlakozva ezzel Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester kezdeményezéséhez. Karácsony Gergely elmondta azt is, Budapest jelentős támogatást ad a NANE által üzemeltetett segélyvonalnak, amellyel az erőszak áldozatául esett nőket segítik.

A férfiaknak is jobb egy olyan világban, ahol jobb a nőknek

– mondta Karácsony, kiemelve, hogy a főváros vezetésében két „klassz nő is segíti” a munkáját helyettesként, hatból három fővárosi cég élére pedig nőt neveztek ki. „De nem az számított, melyik nemhez tartoztak. Egyszerűen jobbak voltak” – tette hozzá.

 

 

Fotó: Mohos Márton/24.hu

Fontosnak tartotta elmondani, hogy egy másodpercig sem szabad eltűrni a nők elleni erőszakot, és elfogadhatatlan a félrenézés, ami jellemző a magyar politikában.

Üzent a szervezőknek Varga Judit

Bár az igazságügyi miniszter személyesen nem vett részt az eseményen, üzenetet küldött a szervezőknek, amit Péterfy Bori énekesnő olvasott fel. Varga Judit azt írta, egyetért abban, hogy a nőket ért erőszak összetett probléma, amit egy-egy intézkedés nem képes kezelni. Ennek megoldása civilek nélkül nem sikerülhet – ismerte el a tárcavezető.

Egymást segítve leszünk képesek arra, hogy senkinek ne kelljen bántalmazást elszenvednie – írta Varga Judit, aki közös munkára hívott: az állami szereplők mellett több civil szereplő értékes javaslatait vitatták már meg az Igazságügyi Minisztérium tárgyalóasztalánál.

Szükség van az Önök szakmai tudására és lelkesedésére

– hangsúlyozta üzenetében a miniszter.

A rendezvényen fellépett többek között Kollár-Klemencz László, Menyhárt Jenő, Szabó Balázs, Oláh Ibolya és Király Linda. A koncert egy közös tánccal és az Illés együttes Sárga rózsa című dalának eléneklésével zárult.

Fotó: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik