Közélet

A győztes polgármester helyett a családon belüli erőszakról szól a ferencvárosi lap különszáma

A 15 oldalas ingyenes kiadvány 40 ezer háztartásba jut el.

Polgármesterként nem csak a felelősségem nagyobb az alapvető állampolgári felelősségnél. Jóval több lehetőségem is van cselekedni, mint egy felháborodott civilnek

– írja Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Kiút című kiadvány bevezetőjében. A 15 oldalas különszámot az önkormányzati lappal együtt dobták be a kerület lakosainak postaládájába. A lapszámot eredetileg az őszi választáson győztes polgármesterről szóló különszámnak szánta az előző városvezetés, jegyzi meg Baranyi, aki szerint mindenkinek hasznosabb, ha az újság a tájékoztató kampány első lépcsőfokaként szolgál.

A 40 ezer példányban megjelent és ingyenesen szétosztott IX. kerületi laphoz mellékelt kiadvány első felében a családon belüli erőszakkal kapcsolatos hasznos információk olvashatók: mik a bántalmazó kapcsolat jelei, hogyan lehet abból kilépni, és egyáltalán, mi a családon belüli erőszak. Hova lehet fordulni vészhelyzet esetén, mit jelent a testi sértés, de külön foglalkoznak a verbális erőszakkal is. A segélyvonal kisokosban kríziskezelő központok és egyéb szervezetek elérhetőségeit sorolják fel, és külön tájékoztató cikket szentelnek a magyar kormány által nem ratifikált, a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését szolgáló Isztambuli Egyezménynek.

A kiadványban megszólal a kerület rendőrkapitánya, az integrált szociális intézmény igazgatója és egy pszichológus is.

A védett házakról is van szó a Kiútban. Mint ismert, Baranyi Krisztina korábban védett lakás programot hirdetett, aminek keretében menedékként önkormányzati bérlakásokat biztosítanának a családi bántalmazások elszenvedőinek. Baranyi erről azt írja a kiadványban, hogy eddig nyolc önkormányzat kíván csatlakozni a kezdeményezéshez. A lapból kiderül, hogy az előterjesztésről már tárgyalt a képviselő-testület, és az a döntés született, hogy a polgármester június 30-ig dolgozza ki a témával kapcsolatos szakmai protokollt, majd ezt követően határoznak róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik