Belföld

Nem malmoztak, csaltak, mintegy 3 milliárdot

A gabonakereskedő cég vezetői 191 sértettet vertek át.

A Tatabányai Járási Ügyészség minősített csalással és más bűncselekményekkel vádol két cégvezetőt. A vádirat szerint a malomipari termék gyártásával, gabona nagykereskedelemmel foglalkozó cég 2014-től küzdött pénzügyi gondokkal. Szállítói tartozásokat halmozott fel, üzemi vesztesége lett, nem tudott eleget tenni rövid lejáratú kötelezettségeinek.

A két cégvezető hitelkérelmeit a pénzintézetek elutasították. A társaság 2015. június 30-ára lejárt tartozásait már nem tudta fizetni. A hitelezők felszámolási eljárásokat kezdeményeztek, de a  vádlottak megegyeztek velük, részletfizetést ajánlottak fel, noha tudták, a szerződéseket kiegyenlíteni nem tudják.

191 sértettnek okoztak csaknem hárommilliárd forintos kárt. 

Az ügyészség azt indítványozta, ha az előkészítő ülésen beismerik a bűncselekményeket, lemondanak a tárgyalásról, akkor a bíróság egyiküket 5 év börtönre, 5 év gazdasági társaság vezető tisztség gyakorlásától eltiltásra, és 5 év közügyektől eltiltásra ítélje. Társa ellen 4 év börtön, 4 év közügyektől eltiltás, és 4 év gazdasági társaság vezető tisztség gyakorlásától eltiltást indítványozott.

Az ügyészség arra is indítványt tett, hogy a felszámolás alatt álló céggel szemben mintegy 1 milliárd 720 millió forint összegben rendeljenel el vagyonelkobzást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik