Belföld

Megszületett az ítélet a 24 évvel ezelőtti kőbányai alvilági leszámolásban

Huszonnégy év után hozott ítéletet a Budapest Környéki Törvényszék annak a három férfinak a büntetőperében, akik  ellen előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt emelt vádat az ügyészség egy 1996-os alvilági leszámolás miatt.

H. Arsak és társai az 1990-es évek közepén érkeztek Magyarországra, ketten Örményországból, harmadik társuk pedig Ukrajnából. A férfiak Budapesten, a kőbányai piacon dolgoztak, kereskedtek. Az áldozat pedig a piacon szedett védelmi pénzekből élt.

A férfi holttestét 1996. augusztus 31-én Törökbálintnál egy nejlonzsákba rejtve találták meg. Halálát egyértelműen idegenkezűség okozta, összeverték és késsel többször mellkason szúrták. Az áldozatnál semmilyen okmány nem volt, így annak idején először az eltűnés miatt körözöttek listáját nézték végig a rendőrök, hogy azonosíthassák. A listán volt egy örmény állampolgár, akinek barátnője jelentette be pár nappal korábban, hogy nem tud a hollétéről.

Az örmény férfi Kőbányán vezetett egy kereskedést, a nyomozás kiderítette, hogy többekkel konfliktusba került, de sokáig nem sikerült kétséget kizáró bizonyossággal tisztázni halála körülményeit.

2016 márciusban azonban újabb információkhoz jutottak a nyomozók. A 15 hónapon keresztül tartó munka során kiderült, hogy az áldozat halála előtt egy társával együtt kirabolt egy másik örmény kereskedőt, H. Arsakot: 20 ezer dollár értékben márkát, amerikai dollárt és forintot vettek el tőle, majd fegyverrel megfenyegették, kezeit és lábait megkötötték és megalázták.

H. Arsak bosszút forralt, és megállapodott K. Lászlóval, hogy jó pénzért segít neki visszaszerezni a raktárból elrabolt vagyont. A vádlottak ezt követően találkozót beszéltek meg a későbbi áldozattal. Két ismeretlen társukkal együtt a piac melletti parkolóban többször megütötték a férfit, majd gépkocsiba tették és elhajtottak vele egy ismeretlen helyre. Ezt követően vallatni kezdték a férfit, de a pénz visszaszerzése nem sikerült, mert a férfi hajthatatlan maradt.

Ezt követően az ismeretlen személyek valamelyike, egy legalább 8-10 cm pengehosszúságú késsel mellkastájékon, majd körülbelül négyszer, nagyobb erővel a hasüreg magasságában is megszúrta a férfit, aki a helyszínen az életét vesztette.

A férfi tetemét egy zsákba tették, és Törökbálint külterületén, az Anna-völgynek hívott erdős részre vitték, és ott egy vízmosásba tették. A holttestet végül a környéken lovaglók találtak meg. H. Arsakot bűnösnek mondta ki a bíróság társtettesként elkövetett, szándékos emberölést is megvalósító emberrablás bűntettében és ezért őt hat év fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A másodrendű vádlottat, A. Garrit felmentették a bűnsegédként elkövetett emberölés vádja alól, a társtettesként elkövetett emberrablás kísérlete miatt indult eljárást pedig elévülés miatt megszüntették vele szemben.

K. Lászlót  bűnösnek mondta ki a bíróság társtettesként elkövetett, szándékos emberölést is megvalósító emberrablásban, valamint fogolyszökésben, ezért őt 8 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A törvényszék nem látta bizonyítottnak, hogy a vádlottak a sértett megölését előre eltervezték volna, illetve, hogy az élet elleni cselekményüket a nyereségvágy, illetve a sértettel szembeni bosszú motiválta volna.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a bíróság azt sem tudta megállapítani, hogy az áldozatot a vádlottak valamelyike ölte volna meg, illetve arra sem állt rendelkezésre elég adat, hogy hol ölték meg a férfit. A bíróság a kiszabott szabadságvesztés mértékét az elkövetés óta eltelt, közel negyed évszázados időmúlásra, a vádlottaknak a bűncselekmény előtti és utáni büntetlen előéletére figyelemmel az irányadó középmértéktől lefelé eltérve állapította meg.

Az ítélet ellen az H. Arsak és K. László és a védőik felmentésért fellebbeztek, az ügyész 3 munkanapot tartott fenn a jogorvoslat bejelentésére, A. Garri és védője tudomásul vette a bíróság döntését. Az ítélet nem jogerős. A bíróság H. Arsak   letartóztatását megszüntette és elrendelte bűnügyi felügyeletét, K. László viszont továbbra is letartóztatásban marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik