Belföld koronavírus

Továbbra sincs koronavírusos személy Magyarországon

Elhagyhatta a karantént a Kambodzsa partjainál kikötött óceánjáró hajóról hazatért harmadik magyar utas is.

Mivel Magyarországon továbbra sincs koronavírussal fertőzött személy, ezért az operatív törzs nem tartja indokoltnak az eddigi intézkedésekhez képest szigorúbb intézkedések elrendelését – hangzott el egy szombati sajtótájékoztatón.

Az M1 tévécsatorna szombat délutáni híradójában az is elhangzott, hogy elhagyhatta a karantént a Kambodzsa partjainál kikötött óceánjáró hajóról hazatért harmadik magyar utas is Az MS Westerdam másik két magyar utasát pénteken engedték ki a karanténból.

Magyarországon jelenleg 16 fő van kórházi karanténban és 115 mintát teszteltek. Ezen kívül a határokon 403, a repülőtereken pedig több mint 4700 embert vizsgáltak meg.

Mivel nincs fertőzött, ezért nem korlátozzák a közösségi rendezvényeket, nincsenek lezárva a határok, és településekre, településrészekre sincs elrendelve egészségügyi zárlat. Egy korábbi értesülésre reagálva elhangzott, hogy nem kell a kórházban kötelezően kialakítani elkülönítőt, a látogatók tekintetében pedig az eljárásrend keretjellegű, megengedő, a kórházakra bízza, hogy a tisztifőorvos előírásaiban szereplő ajánlást betartják vagy sem.

Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke elmondta, az elmúlt 24 órában két budapesti kerületből, illetve Lébényből, Hajdúsámsonból és Pécsről érkezett olyan telefonhívás a mentőkhöz, amelyben a hívó fél koronavírusra gyanakodott. A bejelentések között volt olyan, aki nehéz légzésre, szapora szívverésre panaszkodott, lázas volt, a dereka fájt, vagy Olaszországban közeli kapcsolatba került olyannal, akiről később kiderült, hogy fertőzött. A kivizsgálás során kiderült, hogy egyik hívó sem volt koronavírusos.

A péntekre ígért tájékoztató honlapot és ahhoz kapcsolódó Facebook-profilt záros határidőn belül elindítják, addig pedig az eddigi felületeken lehet tájékozódni a koronavírussal kapcsolatos információkról.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik