Belföld koronavírus

Koronavírus: a honvédség is felkészült

Bármikor egy karanténhoz telepíthető a mikrobiológiai laboratóriumuk.

A Magyar Honvédség is felkészült a koronavírus-járvány elleni védekezésre – tudatta a Magyar Nemzettel a honvédelmi tárca. Közölték, mint általában a katasztrófahelyzeteknél, a honvédség mindenkinek segíteni fog, ha erre szükség lesz, akár az ország legjobban felszerelt kórházával, akár más módon.

Bevethetik mobil laboratóriumát is, amely képes diagnosztizálni a koronavírust is.

A lap idézte Kopcsó Istvánt, a Magyar Honvédség egészségügyi főnökét, aki szerint a világszínvonalú mobil mikrobiológiai laborkomplexum mellett szakemberekkel, védőfelszerelésekkel is tudják támogatni a vírus elleni küzdelmet.

A mobil laborral házhoz vihetik a diagnosztikát egy karantén elrendelésekor, aminek a korai felismerésben van jelentősége. A konténerek közúton, vasúton, vízen és levegőben is szállíthatóak. A labor a megérkezés után 3 órával már képes az első vizsgálati mintákat fogadni.

Kopcsó István szerint a koronavírusról egyre többet tudnak, de ismert gyógymódja még nincs. A dandártábornok közölte, a koronavírussal kapcsolatban az elmúlt hetekben eljárásrendeket is kidolgoztak, mert nemcsak az itthoni veszélyre kell ügyelniük, hanem a missziós katonák egészségére is.

A honvédség minden missziónak kijuttat egy járványvédelmi csomagot, és ezt teszik a hazai alakulatoknál is. Ha egy katona vírussal fertőzött területen járt, haladéktalanul a csapatorvoshoz kell fordulnia vagy a Honvédkórházban kell jelentkeznie.

Kiemelt kép: Koszovóba induló békefenntartókat búcsúztattak Debrecenben.  MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik