Belföld

Nyáron döntenek a Biodóm sorsáról

Változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a testület – írja az mti.

A változtatási tilalmat azért rendelte el a közgyűlés, hogy a városligeti építési szabályzat korábban kezdeményezett módosítását végre lehessen hajtani, illetve a Városliget “Budapest kiemelt jelentőségű legnagyobb kiterjedésű közparkjaként történeti, tradicionális, használati szempontból további visszafordíthatatlan változtatások ne érjék és városi közpark funkciójának megfelelő szerepét betölthesse”.

A Fővárosi Közgyűlés november 5-i ülésén határozott arról, nem támogatja, hogy a Liget projekt még el nem kezdett beruházásai megvalósuljanak, így nem ért egyet az Új Nemzeti Galéria megépítésével a Városligetben, amelynek a kinyilvánított közgyűlési szándék szerint elsődlegesen közparki funkcióval kellene megújulnia. A testület akkor felkérte Karácsony Gergelyt, hogy indítsa meg a hatályos városligeti építési szabályzat azon rendelkezéseinek módosításához szükséges eljárásokat, amelyek “a Városliget közpark jellegének visszafordíthatatlan károsítását jelenleg lehetővé teszik”.

Közösségi tervezés dönti el, mi legyen a teniszcsarnok helyén

Az Index cikke szerint a szerdai ülésen arról is határoztak, hogy közösségi tervezés dönti majd el, mi legyen a korábban a Margit-szigetre tervezett, majd lefújt teniszcsarnok helyén. A kilenc emelet magas teniszstadion terve 2018-ban kiverte a biztosítékot Tarlós Istvánnál, majd a Áder Jánosnál is, ezért végül lefújták a beruházást.

A Fővárosi Közgyűlés döntött a Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő biodóm készültségi foka és a befejezéséhez szükséges forrásigény felméréséről is. A képviselők arról határoztak, hogy egy önkormányzati cég, az Enviroduna Kft. széleskörű bevonásával végzik majd a Pannon Park fejlesztését. A főváros erre a célra 381 millió forintot biztosít. A felmérés előreláthatóan négy-hat hónapot vesz igénybe, ezután dönthet a Fővárosi Közgyűlés a befejezéséhez szükséges beruházásokról.

Tarlós nem érti, miért hallgatott Persányi a hiányzó milliárdokról
Egy tíz elefántból álló csordára még biztos hiányzik a pénz, de hogy hogyan számolt az állatkert leköszönő igazgatója, senki sem tudja. A lapunknak nyilatkozó volt főpolgármester sem.

Az Index arról is ír, hogy a ferihegyi repülőtérre vonatkozó környezeti hatástanulmány kezdeményezéséről döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A tanulmány elkészítéséig felfüggesztenék az összes reptéri fejlesztést.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik