Belföld

Tarlós nem érti, miért hallgatott Persányi a hiányzó milliárdokról

Persányi Miklós pénteken bejelentett lemondása a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói posztjáról ismét ráirányította a figyelmet a Városligetben épülő Biodóm jelentősen elszabadult költségvetésére.

A 17 ezer négyzetméteres buboréképület megvalósítását – rákapcsolódva a múzeumi negyed projektre – Persányi lobbizta ki az Orbán-kormánynál. Az igazgató a 2012-es tervezési időszakban 12 milliárd forintos költségről beszélt, amelyek azonban már 2017-re közel 44 milliárdra emelkedtek. Az ütemesen emelkedő árak miatt Persányinak többször kellett pénzt kérnie a kormánytól. Az utolsó körben azonban a hírek szerint figyelmeztették, hogy újabb milliárdokat már ne várjon.

Persányi azonban decemberben mégis azt közölte, hogy a beruházásra nem elég az eddig kialkudott összeg, további 20 milliárd forintra lesz szüksége a befejezéshez. Az ötszöröződő ár és a fenntartási költségek körüli bizonytalanság a kormányzatban és a fővárosi önkormányzatnál is kiverte a biztosítékot.

Tarlós István korábbi főpolgármester a 24.hu-nak pénteken azt mondta, nem érti Persányi eljárását, miért hallgatott a hiányzó milliárdokról. Tarlós nem vitatja, hogy Persányi jó szakember, mint mondta, ezért hagyta pozícióban a Gyurcsány-kormány egykori környezetvédelmi miniszterét az állatkert élén. Most viszont furcsállja, hogy a lemondott igazgató azzal védekezik, hogy ő csak a szűkebb szakmájához ért, az építési projektek kezeléséhez nem. Persányi ugyanis annak idején kiharcolta magának, hogy az állatkert vezényelhesse le az építkezést, ők írták ki a közbeszerzést, és ők kezelték a pénzeket is.

A Biodómra szánt költségvetési milliárdok például technikailag a főváros számlájára érkeztek ugyan, de onnan teljes egészében továbbutalták az állatkertnek.

A többszöri áremelkedés után a főváros végül az egyik cégét, az Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft.-t bízta meg, hogy világítsa át a beruházást. Az Enviroduna 2017-tól kapcsolódott be korlátozott szerepkörrel a Biodóm-projektbe. Akkorra már megvolt a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt.-vel a kivitelezési szerződés, amely egymaga több mint 32 milliárdról szólt. Az Enviroduna az utóbbi három évben kapott jogosítványt arra, hogy számlaellenőrzéseket végezzen, és csak akkor javasolta az költségvetési pénz továbbutalását, ha a dokumentációkkal mindent rendben talált.

Úgy tudjuk, hogy a Persányi által bedobott plusz 20 milliárd ügyében az átvilágítók sem kaptak semmilyen felvilágosítást, így két hónap elteltével sem tisztázódott a projekt költségvetésének helyzete.

Az épület és a gépészet hamarosan elkészül, hátra van azonban még az állat- és a növénybeszerzés, a beléptetőrendszer, a kamerák, a tűzvédelem, a konyha és sok más, információnk szerint azonban ezekről sincsenek pontos kimutatások.

Mint ahogy nehéz felbecsülni például azt is, hogy mibe kerül majd annak a tíz elefántból álló csordának a beszerzése és fenntartása, amelyet Persányi a Biodóm egyik fő látványosságának vizionált.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Kovács Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik