Belföld

Tóth Bertalan: Az MSZP nem lábtörlő, a kilépő polgármesterek örömlányos mentalitásúak

Az MSZP-elnök azt javasolja, ne támogassa a párt azokat, akik átlépnek más pártba az MSZP-ből.

Az MSZP egyenlő félként kíván részt venni az ellenzéki együttműködésben. Senki sem tekintheti lábtörlőjének az MSZP-t

– mondta Tóth Bertalan MSZP-elnök pénteken Szegeden.

A közös ellenzéki politikát nem segíti az, ha valaki az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját

– reagált a politikus arra, hogy az MSZP két fővárosi kerületi polgármestere, Kiss László és Szaniszló Sándor bejelentette, átlép a DK-ba.

Két kerületi polgármester átállt az MSZP-ből Gyurcsányékhoz
Hatalmas pofont kap ezzel a DK-tól a fővárosi szocialista vezetés.

A pártelnök csalódottságának adott hangot a két politikus távozása miatt. Szavai szerint a párt közössége – akik keményen dolgoztak a két polgármester sikere érdekében – szintén csalódott.

„A politikában ők senkik nem lennének az MSZP nélkül”, és nem is nyertek volna október 13-án. A két polgármester „hátba szúrta” ezt a közösséget – mondta Tóth Bertalan, hamisnak és elfogadhatatlannak nevezve az érintettek érvelését, mely szerint a DK Európa-politikája vezetett távozásukhoz. Mint mondta, az már az önkormányzati választásokkor ismert volt.

Az elnök javasolni fogja a párt szombaton ülésező választmányának, hogy az, aki a MSZP-ből kilépve az önkormányzati vagy parlamenti választásokon más párt színeiben indul, ne kaphassa meg támogatásukat.

A „köztársaságpárti szövetség” 2019-es önkormányzati választási sikerei nem valósulhattak volna meg az MSZP tagjai, közössége, intézményrendszere és kampánytudása nélkül. A szocialisták pozíciókat is föladva rengeteg áldozatot hoztak az együttműködés sikeréért – szögezte le a politikus.

Október 13-án az MSZP megerősödött, képviselői száma csaknem négyszáz, polgármesterei pedig 45-en vannak

– mondta Tóth.

Tóth Bertalan úgy fogalmazott, „néhány ember örömlányos mentalitása nem zavarja”, kitart a párt újbaloldali és szövetségi politikája mellett. Az MSZP március 14-i kongresszuson elfogadandó stratégiája szerint szakítani kívánnak a neoliberális gazdaságpolitikát, az elitek érdekeit támogató harmadik utas szociáldemokrata politikával. A párt politikája az igazságosságra, a szolidaritásra épül, és amely mindenki számára esélyt teremt a felemelkedésre – tette hozzá.

A pártelnök kezdeményezi Budapesten és a két érintett kerületben az együttműködési keretek felülvizsgálatát. Hangsúlyozta ugyanakkor, az MSZP hisz az ellenzéki együttműködésben és a főváros sikerében.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik