Belföld

Lemondott Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója 2020. március 1-től lemondott magasabb vezetői megbízásáról. A távozó vezető arról tájékoztatta Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy egészsége az utóbbi időben megromlott, ezért döntött a lemondás mellett. Megbízott főigazgatóként a jelenlegi operatív igazgató válthatja.

Életem hetvenedik évébe léptem, és az utóbbi hónapokban munkámban jelentkező rendkívüli terhelés egészségemet is próbára tette. A következő időszakban még tovább növekvő feladatokat felmérve, és tapasztalva a szervezetemet érő negatív hatásokat, magasabb vezetői feladataimtól visszavonulok

– írta Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett levelében Prof. Dr. Persányi Miklós.

Lemondó nyilatkozatában így fogalmazott:

Az Állatkert és a Főváros szolgálatára most is éppúgy elkötelezett vagyok, mint amikor 26 évvel ezelőtt, amikor 1994. március 1-én beléptem az Állatkertbe, és megkezdtem főigazgatói munkámat. Szívesen támogatom kollégáimat a továbbiakban is, utódomat tanácsokkal, a szakmai közösségekbe bevezetéssel, illetve bármely igényelt módon segítem, erőmhöz mérten kész vagyok közreműködni az Állatkert fejlesztéseinek sikeres befejezésében, jövőbeni működtetésének előkészítésében.

Karácsony Gergely, aki elfogadta a lemondást, azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói teendőivel 2020. március elsejével Szabó Roland agrármérnököt, az intézmény operatív igazgatóját, a főigazgató általános helyettesét bízza meg.

A Fővárosi Közgyűlés legközelebb jövő szerdán ülésezik, ekkor dönthetnek a megbízott főigazgató személyéről, Persányi Miklós utódját nyílt pályázaton választják majd ki.

Elképzelhető, hogy Persányi távozásának hátterében valójában a Fővárosi Állat- és Növénykert területén épülő Pannon Park és Biodóm építése körüli pénzügyi botrány áll. Erre utalhatott felmondásában is, amikor az utóbbi hónapok rendkívüli terhelését említette.

Biodóm: milliárdokkal tartozik a kormány a fővárosnak
Az idei támogatás sem érkezett meg, de a tavalyi összeg sincs még teljesen kiegyenlítve.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik