Belföld

Cáfolják a hajdúsámsoni kutyahorror cáfolatát

Az állatvédők több állítása ellentmond a polgármesternek, aki szerint nincs „pszichopata állatgyilkos” a településen.

A Dehir.hu-nak Hajdúsámson polgármestere azt mondta, belső vizsgálatuk szerint az állatvédők által minap feltárt dögkút, döggödör már régóta ott lehetett. Antal Szabolcs szerint kiderült, nem történt állatkínzás,

nem egy „pszichopata állatgyilkos” garázdálkodik a településen.

Már évtizedek óta elpusztult állatok tetemét dobták az illegális dögkútba. Sokan vitték oda elpusztult kutyáik, macskáik, haszonállataik tetemét. Antal Szabolcs azt elismerte, hét, még ép állati tetemet találtak, emellett rengeteg sok állati csontot. Mint mondta, a gyepmester az elmúlt időben a településen elgázolt 8-10 kutyatetemet vitt oda.

Ezek elszállítására Hajdúsámson az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt.-vel szerződött. A cég hétvégén nem vállal szállítást, de a tetemeket a gyepmester nem akarta az út mentén hagyni. Hogy ez mennyire volt szabálytalan, azt még vizsgálják – tette hozzá a polgármester.

A döggödröt felszámolták, fertőtlenítés után betemették, táblákat helyeznek ki, figyelmeztetik az embereket, hogy oda állati tetemet  vinni törvénybe ütközik. Az ügyben a debreceni rendőrség állatkínzás gyanúja miatt nyomoz, miután állatvédők a minap több mint száz állati tetemet találtak, de a közeli erdő is tele volt csontokkal, koponyákkal.

Az erről elsőként beszámoló debreciner.hu-nak az állatvédők azt mondták, az elsődleges szakvélemény szerint a kutyák traumás eredetű sérüléseikbe haltak bele. Találtak bálamadzagot, fojtóra hurkolt póráz jellegű anyagdarabot, több olyan tetemet, amelyek zsákban kerültek a gödörbe, köztük voltak kölyökkutyák is.

Ebrendészeti „melléktevékenység”?

A debreciner.hu riportja erősen árnyalja a polgármester szavait.  A portál furcsállja, hogy csak elütött kutyák kerültek a dögtemetőbe. Ez azt jelentené, hogy a hajdúsámsoni kutyák tömegesen, fejjel rohantak autókba, hiszen csak fejükön található sérülés. Bár a polgármester szerint a gödröket korábban a helyiek használhatták, hogy elhullott állataiktól megszabaduljanak, ezt Schreiter Katalin (Országos Állatvédőrség Alapítvány) cáfolta.

Az állatvédők rengeteg eldobált gumikesztyűt találtak nemcsak a az illegális gödröknél, hanem a helyi vadásztársaság dögkútjának tetején is.

Az összefonódások miatt többen úgy vélik, a rendőrségnek át kellene adnia az ügyet más megyének.

Mészáros Gabriella, a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének elnöke két éve országos felmérést készített a kóbor kutyák helyzetéről. Hajdúsámsonon azt meséltek neki, hogy az önkormányzat összeszedi a kutyákat, és agyonveretik őket.

Csige Alexandra, egy debreceni alapítvány vezetője a Debrecinernek azt mondta, az elmúlt két évben több kutyát próbáltak a telepről kimenteni, de többször előfordult, hogy a kutyák eltűntek, az ebrendész/mezőőrtől pedig azt a választ kapták, hogy a gazdák vitték el őket, de ezt iratok nem igazolták.

A szerkesztőség azt ígéri, folytatja az ügy feltárását, mert több fényképet is kapott véres kutyatetemekről. Egy részük tavalyi, de vannak 2020-as fotók is a gödörben található tetemekről.

Kiemelt kép: Facebook/Speciális Állatmentő Egység

Ajánlott videó

Olvasói sztorik