Belföld

Novák Katalin: ha a Néppárt nem lép, megteszi a Fidesz

Orbán Viktor memoranduma nem ultimátum, de a végtelenségig nem várnak.

Novák Katalin az InfoRádiónak azt mondta, ha az Európai Néppárt nem reagál Orbán Viktor memorandumára, akkor a Fidesz lépni fog. A párt alelnöke megismételte a kormányfő által a pártcsalád vezetőinek címzett kritikákat, arról beszélt, hogy  szerintük az elmúlt években az EPP meggyengült, jelentősen balra tolódott.

Ha csak azt nézzük, hogy hány miniszterelnököt adott 2011-ben, akkor látjuk, az volt a csúcsév. Mostanra drámai visszaesést tapasztalhatunk.

Emlékeztetett rá, az Európai Néppárt korábban fontosnak tartotta férfi és nő házasságát, az antikommunista, demokráciapárti elköteleződést, a piacpárti megközelítést, a nemzetállamok szuverenitását, a szubszidiaritást, a bürokrácia-ellenességet és a keresztény inspirációt. Ehhez képest most

a tagpártok közül sokan a tömeges migrációt támogatják, az Európai Néppárt korábbi elnöke Fidel Castrót vagy éppen Karl Marxot éltette. Tehát mondhatjuk azt, hogy a Néppárt eltávolodott a korábban képviselt keresztény-konzervatív értékektől.

Novák Katalin nehezményezte azt is, hogy az EPP a szövetségeseit nem a jobb-, hanem a baloldalon keresi. Szerinte ezzel a vesztébe rohan.

Arra a kérdésre, hogy a memorandum vitaindító vagy ultimátum, azt mondta, „cselekvésre való felhívás”, de ha úgy látják, hogy erre nincs fogadókészség, lesznek más partnereik, akikkel meg tudják valósítani elképzeléseket.

Mi most a Néppárt vezetőit és tagpártjait szólítottuk meg, elsősorban tehát tőlük várjuk a választ. De az is tény, hogy nem fogunk a végtelenségig tétlenül várakozni.

Orbán szerint a Néppártban régen minden jobb volt
Ezért oda kellene visszatérni a genderideológia és a tömeges migráció támogatása helyett.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik