Belföld

Orbán szerint a Néppártban régen minden jobb volt

Ezért oda kellene visszatérni a genderideológia és a tömeges migráció támogatása helyett.

Kedden Orbán Viktor memorandumot juttatott el az Európai Néppárt (EPP) tagjainak, amelyben arról írt, hogy szerinte hogyan kellene megújítani az EPP-t. A Novák Katalin Facebook-oldalán nyilvánosságra hozott dokumentumban a kormányfő arról írt, hogy a Néppárt „nélkül Európában nem jöhetett volna létre vélemény- és politikai többség oly fontos kérdésekben, mint a Szovjetunió kiszorítása Közép-Európából, a kommunista politikai rendszerek elutasítása és megdöntése, Európa újraegyesítése a szovjet megszállás alól felszabadított országokkal, a schengeni határrendszer kialakítása és az euró megalkotása”.

A miniszterelnök megjegyzi, hogy az EPP missziója nem merült ki a hatalom megragadásában és megtartásában, az EPP keresztény-konzervatív polgári társadalmi többséget akart.

Az EPP eltökélten demokráciapárti, antikommunista, piacpárti, antimarxista, nemzeteket támogató, az uniót a nemzeti egységekre építő, szubszidiaritáspárti, bürokráciaellenes, keresztény inspirációjú, az egy férfi és egy nő szövetségére épülő házasság és a keresztény családmodell híve és hangos képviselője volt.

Mostanra azonban, véli Orbán, minden rosszabb lett. Nem csak az EPP által adott miniszterelnökök száma csökkent le 2011-es 16 főről 9 főre, de az ideológiai háttér is megváltozott. A miniszterelnök szerint az EPP Fidel Castrót és Karl Marxot élteti, szocialisztikus társadalomelméleteket karol föl és nem képviseli elég nyíltan és öntudatosan keresztény inspirációkat.

Feladtuk az egy nő és egy férfi házasságára épülő családmodellt, és a genderideológia karjába hanyatlottunk. A gyerek születésének támogatása helyett a tömeges migrációban látjuk a megoldást a népesedési problémáinkra.

Orbán a memorandumban kijelenti, hogy az EPP mára egy centrista, a keresztény jobboldalról a baloldal felé csúszó pártszövetség lett, és szerinte a választók lassan nem tudják megkülönböztetni a Néppártot a liberális, zöld, szocialista baloldaltól, és ezért mindenképpen szükség van a belső küldetésről szóló vitára.

Nem emeljük föl eléggé hangosan a szavunkat a radikális anarchista kommunista baloldalt kormányra segítő szocialistákkal szemben.

A Fidesz elnöke azt javasolja, hogy térjenek vissza az EPP egyik alapítója, Wilfried Martens örökségéhez, aki egyesítette a jobbközép és a jobboldal különböző gyökerű és földrajzi hátterű pártjait, szövetséget keresett a törökökkel, az oroszokkal, a kínaiakkal, és természetes szövetségesként tekintett az amerikai pártokra, főleg a republikánusokra.

Megosztom Önökkel az Orbán-memorandumot. Az Európai Néppárt megújítása rendszeresen felmerült az elmúlt időszakban…

Közzétette: Novák Katalin – 2020. február 18., kedd

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik