Belföld

Tucatnyi illegális szálláshelyre csap le a Belváros

Újabb nem bejelentett, magyarán illegálisan működő szálláshelyek miatt indít eljárásokat ezúttal a belvárosi önkormányzat, ezek vége jó eséllyel legalább pénzbüntetés lehet – értesült a 24.hu.

Összesen tizennégy olyan szálláshelyet találtunk korábban az V. kerületben, amelyek bár a booking.com-on hirdették magukat, a belvárosi regisztrált szálláshelyek közt nem volt nyomuk. A szálláskereső oldalon közölt címet beütve a kerület hivatalos (online is elérhető) adatbázisába találtunk nem regisztrált szálláshelyet az Aulich, a Falk Miksa, a Vigyázó Ferenc, a Kálmán Imre, a Sas, a Szemere, a Képíró és a Henszlmann Imre utcában, a Fővám téren, valamint többet is a Belgrád rakparton.

Korábban illegális, nem bejelentett címekre bukkantunk a VI. és a VIII. kerületben is, de az a sűrűség, amelyet a Belvárosban tapasztaltunk, eddig ismeretlen volt. A fenti helyszínek természetesen nem az összes nem regisztrált szálláshelyet jelzik a Belvárosban, azt csakis egy alapos vizsgálattal lehetne kiszűrni.

Miután a kigyűjtött címeket elküldtük a belvárosi önkormányzatnak, ezt a választ kaptuk:

az Önkormányzat munkatársai ellenőrizték az összes Ön által megjelölt címet, és egyik szálláshely sem volt regisztrálva, így azokat eljárás alá vontuk.

Az eljárás helyszíni ellenőrzést jelent, ennek a vége pénzbüntetés és a szálláshely betiltása is lehet. Az esetekkel kapcsolatban azonban további tájékoztatást „személyiségi jogokra és a kapcsolódó jogszabályokra” hivatkozva nem adott a hivatal.

A 24.hu az illegális szállásokkal kapcsolatos sorozatát Becsó Zsolt fideszes parlamenti képviselő Nagymező utcai zughoteljének bemutatásával kezdte tavaly decemberben, legutóbb pedig egy józsefvárosi, Szentkirályi utcai, 60 fős be nem jelentett szállás lebukásáról számoltunk be.

A konkrét eseteken túl azonban az is látszik – ahogy ezzel külön cikkben foglalkoztunk pár hete –, hogy a budapesti turizmus elmúlt évekbeli fellendülése miatt felfutó szálláshelyszektor tömve van adócsaló, feketézőkkel, akiket eddig az önkormányzatok megtűrtek. Arra például, hogy Terézvárosban miképp nem tűnt fel senkinek évekig az egyik legfrekventáltabb utcában egy jól láthatóan kitáblázott szálláshely, mint a Becsó-féle zugszálloda, nehéz magyarázatot találni. A feketéző szálláshelyek pedig óvatos becslések szerint is több tízmillió forintos adókiesést okozhatnak a budapesti belső kerületeknek.

Ellepték az adócsaló szállások Budapestet, a fideszes zughotel csak a jéghegy csúcsa
Számos olyan belvárosi szálláshelyet találtunk, amely minden jel szerint engedély nélkül működik. A jelenség komoly, tízmilliós adókieséssel járhat a belső kerületekben.

Az illetékes önkormányzatnál elmulasztott bejelentés a négyszázalékos idegenforgalmi adó befizetésének elbliccelését jelenti mindenekelőtt, de például a VI. kerületben a kötelező parkolóhely megváltásának „megsprórolását” is magával vonja. A belpesti kerületek a legfertőzöttebb részek a fővárosban, és noha kormányzati szándék – például az online szálláshely-hirdetési szektor szabályozása – nélkül a jelenség hatékonyan aligha kezelhető, a cikkeink nyomán elindított önkormányzati revíziók viszonylag hamar eredményekre és büntetésekhez vezettek. Így aztán az is nyilvánvaló: ha akarnak, meglévő eszközeikkel az önkormányzatok igenis tudnak tenni a csalók ellen.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik