Belföld

Az iskola, ahol már a diákok is kiálltak a Nat ellen

Látványos akcióval fejezték ki elégedetlenségüket és csatlakoztak tanáraikhoz a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai.

Ameddig hallatjuk a hangunkat, addig nem lehet minket elnémítani, ameddig teszünk valamit, nem lehet minket megállítani. Akkor lesz baj, ha beletörődünk a helyzetbe és engedjük, hogy nélkülünk döntsenek a minket érintő kérdésekben

– ezt mondta a 24.hu-nak Kubik Dominik, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium végzős hallgatója.

A fővárosi iskolában nemcsak a pedagógusok, hanem a diákok is beálltak az új Nemzeti alaptanterv miatt tiltakozók sorába. A Berzsenyi tantestületének tanárai már korábban jelezték, hogy csatlakoznak az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tantestületének leveléhez és a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium nyílt levelének aláíróihoz, tiltakozva a Nat kidolgozási módja, korszerűtlen tartalma és bevezetésének a tanév beosztását és az iskolák működését semmibe vevő ütemezése ellen.

Az új Nat elleni tiltakozást február elején a pécsi gimnázium indította el. Az iskola tanárai voltak az elsők, akik nyílt levélben fogalmazták meg, hogy az új tantervet gyerek-, tanár- és nemzetellenesnek tartják, és úgy érzik, „eljött az ideje annak, amikor már nem hallgathatnak tovább, amikor cselekedni erkölcsi kötelességük”. A Janus Pannonius gimnázium tiltakozását számos intézmény követte. Az Apáczai tanárai úgy fogalmaztak: az új Nemzeti alaptantervet jelenlegi formájában nem tartják bevezethetőnek, így nem is fogadhatják el.

A tiltakozás mértékét mutatja az is, hogy már átlépte a 20 ezret a Magyartanárok Egyesülete által indított petíció aláíróinak száma. E szerint „a kormányrendelet olyan súlyosan veszélyezteti a nemzet egységét, a nemzeti kultúrát, a diákok fejlődését, a tanári munka szakmaiságát, annyira mérgezi a közgondolkodást, hogy azonnal vissza kell vonni”.

Az iskolák, szakértők és szakmai egyesületek után azonban egy olyan csoport is megszólalt, amelyet a leginkább érint, hogy milyen mennyiségű és minőségű tananyag elsajátítására kötelez az új Nemzeti alaptanterv.

A Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai nem nyílt levelet vagy petíciót fogalmaztak meg, hanem egyszerű, mégis látványos tiltakozási formát választottak: „NO NAT” alakzatot formáltak az iskola udvarán.

Igaz, mi diákok vagyunk, de mi is fel kívánunk szólalni az új NAT ellen. Nem szeretnénk, hogy mi és az utánunk a padjainkba ülő diákok tanulási lehetőségei emiatt a módosítás miatt felboruljanak. Ezért mi, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai, a tanáraink és a többi intézmény tanárai mellett állunk, és erre biztatjuk a többi iskola diákságát is

– mondta az akcióról Kubik Dominik.

Forrás: Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulói

A berzsenyis diák lapunknak elmondta, nem előzték meg nagy előkészületek a fotó készítését, annyi történt, hogy reggel elkezdték terjeszteni a hírt, hogy ha valaki egyetért, tartson velük, így azt sem számolták meg, pontosan hányan szerepelnek a képen.

Amikor január végén a nagy várakozásokat követően végre megjelent a Nat, a berzsenyis diákok is olvastak részleteket belőle, majd azt ezt követő pár napban egy tanárukat kérdezték meg, mivel is állnak szemben. Ezek után merült fel az iskola diákönkormányzatában, hogy fel kellene szólalniuk a bevezetés ellen. Amikor találkoztak a tanáraik posztjaival, amelyekben az új Nat ellen tiltakoztak, már tudták,hogy valamit biztosan ők is tenni fognak.

Estére forrt ki az ötlet, reggel elkezdtük mondani az osztályképviselőknek, tízre már mindenki tudta, hogy az első hosszú szünetben várjuk őket a focipályán

– árulta el Dominik.

Tanáraik véleményét előre nem kérték ki az akcióval kapcsolatban, csak az igazgatóság beleegyezését kérték arról, hogy fentről készíthetnek-e képet. A tiltakozás sikeresnek bizonyult, hiszen miután megjelent a fotó a közösségi médiában, sorra érkeztek a tanárok hozzászólásai arról, milyen büszkék rájuk, illetve köszönik, hogy ők is tettek valamit.

A berzsenyis diákok nem tervezik beérni ennyivel: tervük, hogy kiküldjenek egy nyílt levelet a magyarországi iskolák diákönkormányzatainak, amiben arra biztatnák őket, hogy álljanak ki ők is a tanáraik mellett, hiszen úgy érzik, csak együtt tudnak változtatni.

Ahogy Dominik is hangoztatta, az iskola tanulóinak is megvan a véleménye arról, mi a legégetőbb probléma az új Nat-tal.

Talán, ami legjobban érint minket, az a túlterhelés és a lexikális tudás mértéke. Kevesebb óránk lenne, több tananyaggal. Ahelyett, hogy a kritikus gondolkodás és a kompetenciák fejlesztése lenne a cél, csak még több lexikális ismeretet kell elsajátítani. Ezeken biztosan változtatnánk

– fogalmazott a diák, aki megjegyezte, hogy az új Nemzeti alaptanterv tanári oldalát nem ismerik olyan részletesen, de megbíznak az őket oktató pedagógusokban és azok gondolataiban.

Több kritikát megfogalmazó iskola is jelezte korábban, hogy a Nat szeptemberi bevezetése technikai problémákat is jelent az intézményeknek, hiszen már tavaly, a felvételi időszakot megelőzően meg kellett hirdetniük a szeptemberben induló osztályokat, így előfordulhat, hogy a még mindig nem nyilvános kerettantervek miatt az osztályok esetleg nem az ígért profilokkal tudnak majd elindulni.

Tudomásunk szerint az iskoláknak október környékén fel kellett tölteni egy dokumentumot az Oktatási Hivatal honlapjára, amiben azt rögzítik, hogy a 2020/21-es tanévben hogyan szeretnének működni, milyen osztályokkal, hány gyerekkel. Így létrejött egy ajánlati kötöttség, melyet mindkét félnek be kell tartania

– mondta a Berzsenyi végzős tanulója.

A budapesti gimnázium diákjai úgy látják, eddig nem emelték fel elegen a hangjukat országos szinten a Nat ellen. Nem tudják, hány iskola felszólalása lenne elégséges, de abban biztosak, hogy minél több, annál jobb lenne. Remélik, hogy a hasonlóan gondolkodó intézmények, akik eddig nem csatlakoztak, felbátorodnak majd a mostanáig kiálló iskolák számát látva.

Fotó: Kummer János / 24.hu

A berzsenyis diákok nem gondolják, hogy az új Nemzeti alaptantervnek csak ellenzői lennének a közoktatásban, hiszen ahogyan bármilyen, sokakat érintő kérdésnél, ennél is vannak bőven a támogató és ellenző oldalon egyaránt.

Úgy érezzük, hogy azok az emberek vannak nagy többségben, akik eddig még nem álltak valamelyik oldalra, talán még tárgyalnak róla, talán nem merik felvállalni. Azt szeretnénk elérni, hogy minél többen fejezzék ki véleményüket

– szögezte le Kubik Dominik. Most a többi iskolán a sor, hogy kiderüljön, a tanulók körében is elindul-e valamiféle tiltakozáshullám, azaz a diákok összefognak-e annak érdekében, hogy egy szakmailag kevésbé kifogásolható Nat alapján tanulhassanak a jövőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik