Belföld

A parlament a tét, mégis kevesen szavaznak a dunaújvárosi körzetben

Délután 3 óráig mindössze a szavazásra jogosultak 21,46 százaléka vett részt a dunaújvárosi időközi parlamenti választáson. 2018 áprilisában, az országgyűlési voksoláson ez az arány 54,47 százalék volt (akkor este hétig végül a jogosult kétharmada ment el szavazni).

A következő, fél hetes adat szerint sem jött meg jobban a kedve a szavazáshoz a dunaújvárosiaknak: mindössze a választásra jogosultak 28,4 százaléka járult az urnákhoz. 2018 áprilisában már reggel 11 órára magasabb volt a részvétel.

A választást azért kell megtartani, mert a 2018. áprilisi győztest, a jobbikos Pintér Tamást tavaly ősszel Dunaújváros polgármesterévé választották. A parlamenti helyéért hatan versenyeznek,

  • az ugyancsak jobbikos, de a teljes ellenzék által támogatott Kálló Gergely,
  • Iváncsa polgármestere, Molnár Tibor, aki bár függetlenként indul, de a Fidesz támogatását is bírja,
  • Sürü Renáta, a megyei jogú város korábbi jegyzője,
  • Árgyelán János (Mi Hazánk),
  • valamint Borbély József (Tempo Párt)
  • és Medveczki Zoltán (Zöldek),

utóbbi kettő országszerte több időközi választáson próbálkozott már, bármiféle eredmény nélkül.

Dunaújváros masszívan ellenzéki az utóbbi években, ezt bizonyítja Pintér Tamás két választási sikere is, azonban a 67 ezer szavazásra jogosult közül csak 37 ezren élnek a városban, 30 ezren pedig a nyolc környező településen.

Kampányriportunk itt olvasható:

Az ellenzék Dunaújvárosban, a Fidesz a környéken nyerné meg a választást
A Fidesz egy független jelöltre bízta magát, az ellenzék ismét az összefogás erejében bízik az időközi parlamenti választáson Fejér megyében. A figyelem Dunaújvárosra irányul, de a kisebb településeken is eldőlhet a mandátum sorsa. Riport.

Kiemelt kép: 24.hu / Farkas Norbert

Ajánlott videó

Olvasói sztorik