Belföld

Az MSZP a rokkantsági nyugdíjak azonnali rendezését sürgeti

Mulasztásos törvénysértést követ el az Orbán-kormány időhúzása miatt a parlament.

Az Alkotmánybíróság már két éve kimondta, hogy 2012-ben jogsértően vágták meg a rokkantsági ellátásokat, ezért az MSZP határozati javaslatában azonnali lépésekre szólította fel az Orbán-kormányt. A szocialisták szerint meg kell alkotni a jogszabályokat a korábbi rokkantnyugdíjasok kártalanításához, a megváltozott munkaképességűek ellátásairól szóló szabályozás felülvizsgálatához.

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében ugyanis lassan egy éve törvénynek kellene orvosolnia a korábbi rokkantnyugdíjasokat ért jogsérelmeket, biztosítani kártalanításukat. Az Országgyűlés mulasztásos törvénysértést követ el, mert 2019. március 31-ig kellett volna megalkotni a jogszabályokat.

A kormánynak már régen felül kellett volna vizsgálnia a megváltozott munkaképességűek ellátásairól szóló szabályozást, de erre mindig kitérő választ ad. Fél éve azt, hogy orvosszakmai szempontból komoly feladat a fizikai állapotváltozás felmérése, ezért akkor lehet a jogszabályt módosítani, ha minden érintettre tekintettel megvalósítható és megnyugtató megoldás születik.

Mivel azóta sem történt semmi, újra felszólítják a kormányt, hogy  készítse elő, nyújtsa be a szükséges törvénymódosításokat és

vegye végre emberszámba a rokkantsági nyugdíjasokat!

Az Orbán-kormány 2011-ben úgy döntött, a kiadások csökkentése miatt átalakítja a megváltozott munkaképességűek ellátórendszerét. Cél volt, hogy a rokkantnyugdíjasok egy részét visszavezessék a munkaerőpiacra. Az új felülvizsgálati rendszerben a rokkantak egy része egészségesnek vagy kevésbé rokkantnak számított. Erre hivatkozva csökkentették vagy megvonták az ellátásukat.

Nagyjából a felülvizsgáltak tizedéről, több mint 20 ezer emberről állapították meg, hogy egészségkárosodásuk mértéke nem éri el a 40 százalékot, így ellátásra nem jogosultak.

A kormány 2011-ben még azzal számolt, hogy a rokkantak jelentős része, mintegy 150 ezer ember újra munkába állítható. Öt év alatt valóban 180 ezerrel csökkent a rokkantsági, rehabilitációs vagy más egészségkárosodási ellátásban részesülők száma, ám sokan közülük időközben elérték a nyugdíjkorhatárt, rendes nyugdíjra váltak jogosulttá. Ez idő alatt több tízezer új rokkantsági kérelmet utasított el a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal.

Az Alkotmánybíróság 2018 novemberében megállapította, hogy a kormány megszegte az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, ahogy elvette a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét anélkül, hogy figyelembe vette volna az ellátásra jogosultak tényleges fizikai állapotát. Kötelezte az Országgyűlést, hogy 2019. március 31-éig úgy módosítsa a jogszabályt, hogy az ne sértse a nemzetközi egyezményt.

Az állam jóindulatán múlik, kapnak-e kártalanítást a megalázott rokkantak
Sokaktól megvonták az ellátást, másokét több mint 50 százalékkal csökkentették. A szabályokat március végéig módosítani kellett volna, ám a parlament ezt nem tette meg.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik