Belföld

Kiküldetés Las Vegasba és Szingapúrba: Újbuda feljelentést tett

Feljelentést tett a XI. kerület az egyik önkormányzati vállalkozás igazgatójának külföldi luxusútjai miatt. A 24.hu írta meg a múlt héten, hogy az Újbuda Smart 11 Nonprofit Kft. korábbi vezetője, Janurik Lajos az elmúlt négy évben közel 25 millió forintot költött el a cég kasszájából Las Vegas-i, szingapúri és londoni utazásokra.

Az ügyvezető az Egyesült Államokban háromszor is járt,

legutóbbi, kilencnapos útjára – alig két hónappal az önkormányzati választás előtt – 4,1 millió forintot fizettetett ki a céggel. Mint azóta megtudtuk, szingapúri útján a távol-keleti városállam ikonikus szállodájában, a Marina Bay Sands Hotelben szállt meg 850 ezer forintért.

Az ellenzéki győzelemmel zárult októberi önkormányzati választás után az új DK-s polgármester, László Imre belső vizsgálatot rendelt el az önkormányzat tulajdonában lévő társaságoknál, ekkor kerültek elő az informatikai cégvezető utazós számlái is. Janurik „szakmai továbbképzésként”, a világ egyik nagy infobiztonsági eseményére, a Black Hat rendezvénysorozatra váltott belépőket, de rendszerint 4-6 napos ráhagyással szervezete meg az útjait. A szingapúri konferencia a honlapja szerint négynapos volt, a luxushotelről leadott számlán azonban 9 napnyi tartózkodást számoltak el.

Hoffmann Tamás polgármester és Janurik Lajos okleveleket ad át a digitális oktatásra továbbképzett pedagógusoknak 2016-ban. Fotó: Újbuda Média

A feljelentés szerint Janurik a tavaly december 2-5. közötti londoni Black Hat Europe konferenciára is elrendezte kiküldetését, erről azonban a közben lezajlott átvilágítás során nem adott tájékoztatást. A konferencia ingyenes visszamondására október 25-éig lett volna lehetőség, de mire kiderült az utazás ténye, regisztrációja véglegessé vált.

Furcsa, hogy ezek után az önkormányzat nem rúgta ki az előző fideszes polgármester, Hoffmann Tamás embereként számon tartott Janurikot, hanem belement abba, hogy közös megegyezéssel szüntesse meg a 2023-ig szóló megbízási szerződését, sőt azt is engedélyezte, hogy részt vegyen az eltitkolt londoni konferencián.

A kétmillió forintba kerülő utazást a közös megállapodásban rögzített juttatások részeként számolták el.

Úgy tudjuk, hogy a cégvezető számára kifejezetten kedvező egyezséget Lakos Imre, a polgármester frissen kinevezett kabinetfőnöke brusztolta ki. Két héttel később az egykori SZDSZ-es politikusnak is távoznia kellett posztjáról.

A feljelentés szerint az önkormányzat az utazásokkal kapcsolatban végül jelentős kárt okozó sikkasztás gyanújával fordult a hatóságokhoz.

Janurik a 24.hu-nak azt állította, hogy a drága utazásokkal tulajdonképpen spórolt a kerületnek. Érvelése szerint az éves szinten átlagosan 6,5 millió forintos konferencia- és tréningköltség akár 50 millióval is csökkenthette a cég kiadásait. Szerinte az általa látogatott 3-4 napos nemzetközi konferenciák, ahol többnyire a hekkerek világa volt a fő téma, kiváltotta az önkormányzati cégnél az IT-biztonsági szolgáltatások megvásárlása esetén fizetendő külsős vállalkozói díjat.

Kiemelt kép: Roslan Rahman / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik