Belföld

Karácsony Gergely: Az EU saját ellenfeleit támogatja

A főpolgármesster nem Orbán Viktor ellen kéri a pénzt, hanem egy rendszerszintű probléma orvoslására.

Az Euronews brüsszeli stúdiójában Karácsony Gergely arról beszélt, miért lenne fontos, hogy Budapest, Varsó, Pozsony és Prága közvetlenül kapjon uniós pénzt. A főpolgármester szerint a cél kettős: részt vennének a klímaváltozás elleni harcban, az EU pedig szövetségeseket találna az Európa-párti városokban.

Karácsony Gergely a felvetésre, hogy gyakorlatilag arra kérnek pénzt az uniótól, hogy kormányaik ellenpólusai legyenek, azt felelte, lehet így is értelmezni szándékaikat, de nem ez mozgatja őket. Egy rendszerszintű problémára akarnak rendszerszintű választ.

Abban bízik, hogy az Európai Unió célkitűzéseiben, a Green new deal programban közvetlenül forráshoz juthatnak. Ez valójában nem ellentétes a kormány szándékaival, ezek többletforrást is jelenthetnek, hiszen a klímaváltozás területén nagy a lemaradás.

Nem arra kérjük az Európai Uniót, hogy a mi nemzeten belüli, belpolitikai vitáinkban egyik vagy a másik oldalra álljanak.

A főpolgármester helyzetelemzése szerint ugyanakkor azzal a helyzettel mégis kezdeni kellene valamit, hogy

vannak kormányok, amelyek blokkolják az Európai Unió döntéseit, konstruktív viták helyett destruktív vitákat folytatnak, és vannak városok, amelyek Európa-párti politikát folytatnak és osztoznak a legfontosabb célkiűzésekkel. És az Európai Unió mostani döntéshozatala inkább az ellenfeleket támogatja, mint a potenciális szövetségeseket. Erre valamilyen választ kell adni. És a városok közvetlenül való támogatása egy lehetséges válasz.

A főpolgármester szerint tartanak attól, hogy az Orbán-kormány Budapestet kizárná az uniós projektek finanszírozásából. Mint mondta, megjelentek sajtóhírek, dokumentumok, amelyek arra utalnak, hogy a kormány centralizálná a források elosztását.

És olyan célterületeket jelölnek ki az országon belül, amelyek tulajdonképpen az ellenzéki önkormányzatok felől más régiók felé vinnék el a forrásokat.

Mint mondta, ha ebből semmi nem lenne igaz, az azért biztos, hogy vele a kormány még csak nem is kezdeményezett semmilyen egyeztetést arról, a következő hétéves ciklusban milyen uniós projekteket akar a fővárosban, a budapesti régióban.

Karácsony nagyon meg akarja kerülni Orbánt Brüsszelben
Tizennégy másik európai városvezetővel az oldalán lobbizik a budapesti főpolgármester közvetlen uniós forrásokért.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó-Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik