Belföld koronavírus

Drasztikusan esik a magyarországi kínai éttermek forgalma

A Magyarországon működő kínai éttermek forgalma erősen leesett, miután az emberek elővigyázatosságból inkább nem mennek ilyen típusú vendéglátóegységekbe — mondta el a Növekedés.hu-nak adott interjúban Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A szakember szerint évente összesen 140 millió kínai állampolgár utazik a világ különböző részeire. Európába ennek a 10 százaléka, megközelítőleg 12-14 millió kínai ember látogat el minden egyes évben.

Jellemzően a kínai holdújév idején, valamint a nyári és az őszi szezonokban utaznak többen. A következő frekventált időszak a nyári szezon lesz. A foglalások tekintetében jelenleg 20 százalékos lemondás tapasztalható a kínai vendégek részéről

— tette hozzá. Hozzátette: a koronavírusnak a teljes globális turizmusra egyelőre nem volt számottevő hatása, de nagyon sok múlik azon, hogy mikor sikerült megállítani a vírus terjedését és kifejleszteni az ellenszert.

A február-márciusi időszak a kínai kiutazás esetében általában nem annyira erős, ezért, ha néhány hónapos időtávon normalizálódik a helyzet, akkor limitáltak lehetnek a gazdasági károk a szektorban. Az autóipar például sokkal erősebben érintve lehet az ellátási lánc akadozása miatt

— fogalmazott Flesh Tamás.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik