Belföld

Mészáros Lőrinc ajánlatot tett az E.On Energiakereskedelmi Kft.-re

Az Opus Global Nyrt. kötelező érvényű ajánlatot tett az E.On Energiakereskedelmi Kft. (EKER) 100 százalékos üzletrészére, amely az E.On Hungária Zrt. tulajdonában van – közölte az Opus a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn. Az EKER honlapja szerint több tízezer kis- és középvállalkozás, önkormányzati, valamint számos nagyvállalat ügyfél áram- és földgázellátásáról gondoskodik.

A február 7-én benyújtott ajánlat szerint az EKER közvetlen 100 százalékban az Opus leánycége lenne, a vételárhoz pedig nem kapcsolódna közvetlenül banki finanszírozás.

A kötelező ajánlatok értékelését a BNP Paribas Corporate Finance végzi az E.On pénzügyi tanácsadójaként. Az értékelés alapján a végső tárgyalási körbe bejutott potenciális vevőjelöltek számára nyílik lehetőség a végső tranzakciós dokumentáció kidolgozására.

Egy év alatt a 18-szorosára nőtt a Mészáros-féle Opus Global saját tőkéje
Tavaly közel 30 milliárdos nyereséget ért el a cég.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségében álló Opus arról is tájékoztatta a befektetőket, hogy mivel az EKER villamosenergia-ipari vállalkozás, a törvényi előírás értelmében a befolyásszerzéshez és az ehhez fűződő jogok gyakorlásához, illetve az ügylet jogi zárásához – amennyiben a pályázat eredményes lesz – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) előzetes hozzájárulása szükséges.

Ezen felül az Opus EKER-ben történő befolyásszerzése a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összefonódást engedélyező döntését is igényli.

Az Opus Global Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír pénteken 269,2 forinton zárt, hétfőn délelőtt 9,58 százalékkal 295 forintra erősödött. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 252 forint, a legmagasabb pedig 499,8 forint volt.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik