Belföld

Több Budapestet érintő repülőjáratot töröltek a vihar miatt

Több Budapestet érintő repülőjáratot kellett törölni hétfőn az Európa-szerte viharos időjárás miatt – közölte a Budapest Airport Zrt. vállalati kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója.

A Budapest Airport már a délelőtt tájékoztatta az utasokat, hogy a Nyugat- és Közép-Európa felett végigvonuló Ciara viharciklon miatt járattörlések és fennakadások várhatók a menetrendben. Hétfőn ez tizenegy járatpárt (indulót és érkezőt) érint.

Azonban a járattörléseket nem a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezetében tapasztalható időjárás, hanem a célállomás repülőterének időjárása indokolja. Törölt járat esetén az utasokat arra kérik, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal.

Jelenleg 32-35 csomós szél fúj a repülőtér környezetében, később délután azonban ennél erősebb, akár 47 csomós (körülbelül 90 kilométer/órás) erősségű szél várható. A szél iránya keresztirányú, majdnem teljesen merőleges a futópályákra.

Jelenleg a budapesti repülőtér forgalma és a járatok kiszolgálása zökkenőmentes.

Egy hurrikán semmi a ránk is lecsapó viharciklonhoz képest
A Ciara viharciklon kiterjedése óriási, egy hurrikán eltörpül mellette: mi csak a szélét kapjuk, mégis napokig fog tombolni az őrült szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a viharos szél veszélye miatt.

(MTI, kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik