Belföld

Pokorni Zoltán az új NAT-ról: egy nyilas is tud jó regényt írni

Nem gondolok semmit

reagált először az Index azon kérdésére Pokorni Zoltán, a Fidesz hegyvidéki polgármestere, hogy mit szól ahhoz, hogy a Szálasihoz lojális, nyilas parlamentben részt vevő Nyírő József kötelező olvasmány lett az új, rengeteg vitát és tiltakozást kiváltó Nemzeti Alaptantervben .

Testületileg tiltakozik az új NAT ellen egy pécsi gimnázium munkaközössége
Szerintük a NAT szolgává alacsonyítja a pedagógusokat.

Szerencsére aztán Pokorni egy rövidebb interjút is adott a témában.

Ön úgy említette Nyírő nevét, hogy ő egy nyilas. Bizonyára sok Nyírő-regényt olvasott, és tudja, hogy ezek jó regények. Egy nyilas is tud jó regényt írni

– jelentette ki. Azt is megjegyezte:

Nem biztos, hogy Nyírő Józsefnek kellett bekerülnie.

Kifejtette:

Csak példákat tanítunk? Minden, amit a tananyagban szerepeltetünk az pozitív ideál? Egy iskola világa az úgy néz ki, hogy minden, ami itt van előttetek az tökéletes és szép? Egy fenét. Értékütközéseket, dilemmákat mutatunk a gyerekeinknek. Egyébként miről szólna az iskola? Egy jó pedagógus értékdilemmákat vázol.

Végül leszögezte:

Kertész Imrének van helye a NAT-ban.   

Hiába keres, nem talál a jobboldal igazi írófejedelmet magának
A NAT irodalomszemléletét erőltetett kánonépítési szándék jellemzi, a kulturális jobboldal Wass Albertben és Herczeg Ferencben vélte megtalálni írófejedelmét, ezt viszont sokan megkérdőjelezik. Tényleg csak a halott szerző volna a jó szerző?

Kiemelt kép: Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere az Ostrom 75 című kiállítás sajtótájékoztatóján az I. kerületi városházán 2020. február 7-én. Közös kiállítással emlékezik Budapest 1944-es ostromára az I., a II. és a XII. kerület önkormányzata. A tárlat február 8-tól 11-ig öt helyszínén, a Kapisztrán téren, az Ördögárok mellett az Akadémia Parknál, a Széll Kálmán téren, a Széna téren és a Városmajorban nyolcvan fényképen mutatja be az ostrom napjait. MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik