Belföld

Pécsre helyezik át a Szeviép-ügy bírósági folytatását

A Pécsi Ítélőtáblát jelölte ki a Szeviép-ügy harmadfokú eljárására a Kúria.

A Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap információi szerint a bírák elfogultsági bejelentése után kizárták a Szegedi Ítélőtáblát a bűnügyi felügyelet megszüntetésével kapcsolatos, folyamatban levő ügy elbírálásából.

A harmadfokú eljárásra a bűnügyi felügyelet megszüntetése és a másodfokú ítélet után beadott fellebbezések miatt van szükség.

A Szegedi Törvényszék december közepén jogerősen bizonyíték hiányában felmentette a Szeviép volt vezetőit, akiket korábban a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben még bűnösnek talált az elsőfokú bíróság, súlyos börtönbüntetéseket szabva ki rájuk.

A Pesti Srácok azonban az elmúlt hetekben számos cikket jelentett meg arról, hogy a felmentő ítéletet meghozó bírói tanács tagjai különféle gazdasági kapcsolatokkal kötődtek a Botka László vezette szegedi önkormányzathoz. Bár a perben ez nem igazolódott, a jobboldali sajtó és a Fidesz rendszeresen azzal vádolta a szegedi vezetést, hogy a Szeviép menedzsmentje „nekik szállította a pénzt”.

Botka László polgármester többször kifejtette, hogy neki semmi köze az ügyhöz, a Szegedi Törvényszék elnöke, Tárkány-Szűcs Babett januárban mégis fegyelmi eljárást rendelt el a büntetőkollégium-vezető helyettesével szemben.

Hivatalosan akkor azt mondták, az igazgatási kérdések betartását ellenőrizték, a hvg.hu bírósági forrásai szerint az ügyelosztási rendet vizsgálták. Senyei György Barna, az OBH elnöke tavaly év végén a Szegedi Törvényszék elnöki posztjára kiírt pályázatot is eredménytelenné nyilvánította, a vizsgálat végéig nem is lesz döntés. Az egyetlen pályázó az eddigi vezető, Tárkány-Szűcs Babett volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik