Belföld

Egyetlen év alatt 1000 milliárd forinttal nőtt a magyarok hitelállománya

Az Azénpénzem a frissen közzétett jegybanki adatok alapján arról ír, hogy a lakossági hitelállomány tavalyi növekedése csak a válság előtti száguldáshoz mérhető. A háztartások majdnem ezermilliárd forinttal több hitelt cipeltek 2019 decemberének végén, mint egy évvel korábban.

A hitelek közül leginkább a fogyasztási kölcsönök mennyisége ugrott meg.

Ezen belül a babaváró hitelek december végén fennálló állománya 463,5 milliárd forint volt: a teljes éves növekmény majdnem felét a babaváró hitel tette ki. 

A lap megjegyzi: az eddigi információk alapján igazán a tehetősebbeket lelkesítette fel ez a babaváró hitel lehetősége. A bankok a jegybanki szakértőknek a hitelezési felmérés keretében arról beszéltek, hogy az igénylők jelentős része – bizonyos intézmények esetében több mint fele – a prémium lakossági szegmensből (magas jövedelem, felsőfokú iskolai végzettség, nagyobb pénzügyi tudatosság) kerül ki. A bankok felhívták a figyelmet arra, hogy ennek az ügyfélszegmensnek egy része – befektetési céllal – az arbitrázs lehetőségét használja ki ezzel a konstrukcióval:a  kölcsön egy gyerek megszületése után kamatmentes, míg a szuperállampapír 5 évre évi 4,9 százalékot hoz. Közpénzből — teszi hozzá a lap.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik