Belföld

Nincs elég érsebész a Péterfyben, nem tudják ellátni a betegeket

Februártól sem akut, sem krónikus érbetegeket nem lát el a Péterfy Sándor utcai Kórház – értesült a MedicalOnline. Ezzel ismét jelentős túlterhelésre számíthatnak a fővárosi érsebészetek és érsebészek.

A portál azzal folytatja, hogy csak alig néhány hónap telt el azóta, hogy tavaly novemberben a Péterfy Sándor utcai Kórház is visszaállt az érsebészeti ügyeleti rendszerbe, mára viszont kiderült, hogy egyetlen érsebész szakorvossal és a mellette dolgozó rezidenssel nem tudják vállalni a feladatot. A cikk megjegyzi: február 1-jétől a többi, budapesti érbeteg-ellátást nyújtó intézménynek így havonta négy ügyelettel kell majd többet ellátnia. Szeberin Zoltán, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnöke azt mondta, a budapesti érsebészeti ellátás kritikus helyzete a krónikus, és folyamatosan tovább romló munkaerőhiányból ered, országszerte kevés a az akut érbeteg ellátáshoz kellő gyakorlattal rendelkező érsebész. A vonatkozó rendelet egyébként 3 fő érsebész alkalmazását írja elő, amelynek maradéktalan betartását több intézményben sem tudják teljesíteni a lap szerint.

A Péterfyben akkor vált problémássá az érsebészeti ellátás, amikor tavaly nyáron elhunyt a kórház nagy munkabírású érsebésze.

Egy érsebész halála után borult az ellátás a fővárosban
A nagy munkabírásáról ismert dr. Tóth Gyula március eleje óta egyedül gondozta a Péterfyhez tartozó krónikus érbetegeket.

Kiemelt kép: A Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet főbejárata a VII. kerület, Péterfy Sándor u. 8-20-ban. /MTVA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik