Belföld

Mégis vonulhatnak neonácik a „Becsület Napján” Budapesten

Úgy tűnik, a korábbi tiltások ellenére, mégis csak lesz helyszíne a hazai és nemzetközi neonáci és szélsőséges csoportoknak, hogy szombaton megemlékezzenek a „Becsület Napjáról” – írja a Népszava.

Amint azt másokhoz hasonlóan a 24.hu is megírta a merce.hu nyomán, hogy múlt héten a rendőrség betiltotta a rendezvényt, „vagyis Budapest közigazgatási határain belül sehol nem engedélyeznek hasonló rendezvényeket.”

A rendőrség betiltotta a Becsület Napja rendezvényt Budapesten
A tiltó határozatban Ungváry Krisztián 24.hu-n megjelent írására hivatkoznak.

A Népszava mai számában viszont azt írja: való igaz, hogy a Várban nem masírozhatnak a szélsőségesek, ugyanakkor a Városmajorban lesz módjuk megemlékezni. Lévén a rendőrség ugyan valóban megtiltotta a magánszemélytől érkező bejelentést korábban a városmajori helyszínre is, ám „ez esetben a határozatot megtámadták a törvényszéken. A kereset nyomán a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltást.” Ezzel szemben pedig jogorvoslatnak helye nincs:

ezen döntés alapján a rendezvény megtartható.

A napilap arra is emlékeztet, hogy a Városmajor a korábbi években már helyszíne volt ilyen eseményeknek. A szombatra meghirdetett neonáci demonstráció és a hasonló szellemiségű Kitörés emléktúra elleni tiltakozásul több antifasiszta tüntetés is készül.

Kiemelt kép:  MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik