Belföld

A rendőrség betiltotta a Becsület Napja rendezvényt Budapesten

Február 8-án, szombaton akarták megtartani az európai nácik egyik legfontosabb nemzetközi találkozóját, a Becsület Napját, a szélsőjobboldali társaságok így emlékeznének meg a budapesti kitörésről. Idén viszont a rendőrség betiltotta a rendezvényt, vagyis Budapest közigazgatási határain belül sehol nem engedélyeznek hasonló rendezvényeket – írja a Mérce.

A rendőrség megállapította, hogy a rendezvényen a második világháborús kitörésről szándékoznak megemlékezni a résztvevők, és hogy ennek apropóján számítani lehet szélsőséges nézeteket valló csoportok részvételére, és a beszédek, zenék, meg általánosságban a rendezvény alkalmas másokban félelemkeltésre, riadalom okozására.

A tiltó határozatban a rendőrség hivatkozik Ungváry Krisztián 24.hu-n megjelent írására, melyben a történész a köztévé nácikat mosdató műsorára reagált. Ungváry az alábbi cikkben arról ír, hogy a Várban rekedt német katonákat és magyar társaikat nehéz lenne Európát védő hősként látni, tekintve, hogy akkor legfeljebb a náci birodalom maradványait védték.

Ungváry Krisztián: Hullarablás a köztévében
Hősök vagy áldozatok a kitörés halottjai? És a műsorvezető micsoda?

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik