Belföld

Balog Zoltánnak Mészáros Lőrinc meggazdagodásával nincs gondja, de Tibi atyával már igen

Hosszú interjút adott az Indexnek Balog Zoltán, a beszélgetésben számos aktuális téma felmerült. A volt emberminiszter már az elején leszögezte:

én másfél éve főállású református lelkész vagyok, visszatértem az egyházi szolgálatba. A miniszterelnöki biztosság elsősorban háttérmunkát jelent: feljegyzéseket készítek a miniszterelnöknek, társadalmi ügyekkel kapcsolatos vélemény formálásában segítem.

A gyöngyöspatai szegregációs per kapcsán, valamint Orbán Viktor reakciója után Balog azt mondta most a portálnak: nincs kifogása a miniszterelnök megállapításai ellen, sőt, szerinte a történetet nem a miniszterelnök emelte országos üggyé, hanem a sajtó.

A helyi képviselő úgy látta, hogy az ítélet lehetetlenné teszi az önkormányzat működését, és meg kell szólalnia, a mondanivalója pedig a médián keresztül országos nyilvánosságot kapott.

Azt ugyanakkor elismerte, elhangozhatott “volna az is, hogy ma Magyarországon a szegregáció még mindig súlyos problémája az iskolarendszernek és az együttélésnek.”

De például súlyos gondnak tartom az együttélés szempontjából, hogy Budapest nagy részén egy középosztálybeli gyerek úgy tudja elvégezni az iskoláit, majd az egyetemet is, hogy mindenfajta előítélettel találkozik a cigányokkal kapcsolatban, miközben adott esetben nem is lát élő cigány embert.

Balognak nem csupán ez volt az egyetlen meglepő állítása. Sokévnyi menekült-, és Soros-ellenes propaganda után a lelkész például úgy látja:

Gyűlöletkeltésben sokkal jobb a baloldal. De ez tényleg nem az a terület, ahol nekem tennivalóm lenne.

Egyházügyi vonalon is van véleménye Balognak – ez is kiderült az interjúból. Például ez:

Az is jó lenne például, ha az úgynevezett „Tibi atya” nem mindig úgy fejezné be, hogy dicsértessék. Mert ezzel lejárat egy olyan egyházi köszöntést, ami a legfontosabb névről, Jézus Krisztus nevéről szól. Minden alkalommal, amikor ez elhangzik, azzal megsértik nemcsak a katolikusokat, hanem a más felekezethez tartozó keresztényeket is.

Arra a kérdésre pedig, hogy volt olyan egyházi vezető nemrég, aki azt mondta, hogy jobb, ha a képmutató keresztény propaganda lekerül a napirendről, Balog úgy reagál:

Egyetértek vele.

Kiderül a beszélgetésből, hogy Mészáros Lőrinc meggazdagodásával nincs gondja a korábbi miniszternek, szerinte a „mai vagyonfelhalmozások fölött egyébként nem lehet ítélet mondani anélkül, hogy megnéznénk, milyen rablóprivatizáció volt itt a 90-es években.”

A közmédia Karácsony-interjújáról pedig azt mondta:

Nem néztem végig, mert nem bírtam.

Ez ügyben komoly szakmai hiba történt, és szerinte „jót tenne a kormánypárti politikusoknak is, ha szembesítenék őket a kijelentéseikkel, és kritikus kérdéseket tennének fel nekik a közszolgálati médiában.”

A kormányfőről pedig úgy fogalmazott:

Orbán Viktor folyamatosan azzal „hiszterizált” engem is személyesen, és más minisztereket is, hogy mindig megvoltak az alternatív csatornái arra, hogy megtudja, mi a valós helyzet egy területen, ahol adott esetben egy minisztériumi jelentés elfedi a hibákat, és kiemeli azokat a tényeket, amelyek az ő igazát támasztják alá. A miniszterelnök ebben mindig világbajnok volt. Ha kell, a kislánya iskolájának a portásától, alternatív elemző csoportoktól, a roma barátaitól, a főorvostól, egy óvónőtől, a házukon dolgozó kőművestől vagy akár a feleségétől, de mindig begyűjti az információkat. Rengeteg alternatív csatornája van.

Kiemelt kép: Bielik István /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik