Belföld

Megint drágít több bank

Nemsokára, március 2-án indul az azonnali átutalási rendszer, vagyis néhány másodpercen belül ott lesz a bankszámláján a pénz annak, akinek utalunk. Ez a nemzetgazdaságnak is jó, mert fehéríti a gazdaságot, több bevétele lehet az államnak. A Magyar Nemzeti Bank több ízben ki is fejezte igényét: ne terheljék a bankok külön díjjal az átutalásokat, és jó lenne, ha lenne olyan bankszámla-csomagot, amelynek alacsony a díja és korlátlan számú átutalást tesz lehetővé.

Ahhoz képest, hogy olcsóbbak lennének a bankszámlák, több bank ehelyett drágítja azokat – derül ki az énpénzem.hu összeállításából. (Ez annyiban érthető, hogy 40-50 milliárd forintot költöttek a bankok arra, hogy rendszereiket képessé tegyék az azonnali átutalási rendszerre.)

Becsei András, a Bankszövetség elnöke az Azénpénzem.hu-nak elmondta: lesznek bankok, amelyek új csomagokkal is elindulnak márciusban. A kondíciós listákat böngészve egyelőre nem bukkantunk új konstrukciókra, de a díjak várt mérséklése helyett díjemelésre viszont igen. Nem is csak egy banknál – írja a pénzügyi portál.

A CIB az Eco bankszámlát használóknak a havonta felszámított kedvezmény nélküli díjat a mostani 2095 forintról 2020. március 2-től 2284 forintra emeli. (Ha a havi jóváírás eléri a minimálbért, akkor a számlavezetési díj továbbra is nulla forint.) Nem csekély mértékben (közel 14 százalékkal) többet kell majd az ügyfeleknek fizetniük a csomagmódosításért, igazolásokért vagy éppen a haláleseti kedvezményezett megadásáért. Minden egyéb (például az utalásokra felszámított) díj is nő majd.

Drágulnak a bankkártyák is. A plasztikok költségei azonban az Azénpénzem.hu számításai szerint „csak” mintegy 5 százalékkal emelkednek. Körülbelül ugyanilyen mértékben drágul az ügyfelek számára a K&H is.

Az Unicredit, ahogy írja, „az azonnali fizetési rendszer indulásával összhangban” új szolgáltatásként meghirdeti a másodlagos azonosítók megadására, megerősítésére, módosítására, törlésére vonatkozó kondíciókat. A másodlagos azonosító hozzárendelése, de módosítása és törlése is bankfiókban esetenként 200 forintba kerül. Neten az idén ez még akciósan nulla forint (a normál díj egyébként a bank tájékoztatása szerint egy ezres).

Ez a pénzintézet is azzal büszkélkedik, hogy nem alkalmaz felárat az azonnali átutalásokra.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik