Belföld koronavírus

Koronavírus: rabok gyártják soron kívül az egészségügyi védőmaszkokat

Soron kívül megkezdték az egészségügyi védőmaszkok gyártását – jelentette be Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) szóvivője a debreceni bv-intézet gyártóüzemében.

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki ülésén elfogadott akciótervében a BVOP feladatául szabta, hogy készítse elő az átállást az egészségügyi védőfelszerelések gyártására. A védőmaszkokat a fogvatartottakat foglalkoztató Adorján-Text Kft. gyártja, amelynek a fő profilja ágyneműk, függönyök, asztalterítők, törölközők, egészségügyi termékek, munka- és védőruhák gyártása.

A védőmaszkok gyártásához minden alapanyag rendelkezésre áll, a fogvatartottak hosszított idejű váltásban, napi 12 órán át készítik, csomagolják a maszkokat, amelyből 20 ezer darab gyártására képes naponta az üzem. Ennek eredményeként folyamatosan nő az árukészlet, de már most több mint 320 ezer védőmaszkkal rendelkeznek, mondta a szóvivő. A maszkokat az ország több pontján kialakított raktárakban tárolják, ahonnan szükség esetén azonnal szállíthatják a felhasználókhoz.

Néhány nap alatt a havi forgalom négy-ötszörösére emelkedett a kereslet Magyarországon a szájmaszkok és fertőtlenítőszerek iránt – mondta Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a G7 podcastjában, hozzátéve, nincsenek akkora készletei a cégnek, amekkorákra szükség lenne, sőt beszállítóik is kifogytak a maszkokból.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik