Belföld

Lefoglaltak több száz emberi csontot a Pécsi Tudományegyetemen

Több száz emberi koponyacsontra bukkantak a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának egyik, kulcsra zárt alagsori helyiségében egy egyetemi razzián, értesült a Szabad Pécs.

A lap szerint kétszáznál is több csontról lehet szó. Egyes források szerint a megtalált csontok közt olyanok is voltak, amelyeket már orvosi egyetemi gyakorlaton használtak, csak még nem semmisítettek meg, mert még lehetett rajtuk dolgozni, gyakorolni.

A Szabad Pécs úgy tudja, az egyetem tett feljelentést, az NNI pedig emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt nyomozást indított.

A csontok kizárólag hamvasztás előtt álló holttestekből származhattak. A pécsi fülgyógyászati klinikát vezető pécsi orvosprofesszor továbbra is a helyén van, az egyetem rektora belső vizsgálatot sem indított.

A klinikát vezető professzor szerint kizárólag annyi történt, hogy a korábbi gyakorlatot vitték tovább, kizárólag az orvosi egyetem és oktatás céljait szolgálták, de azt ő is elismerte, hogy

az egyetemen le kellett volna már rég szabályozni ezt a kérdést, vagyis az emberi szervek és szövetek igénylését és beszállítását a különböző egységekre a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően.

Az egyik legfontosabb kérdés az lehet, hogy valóban kizárólag egyetemi oktatási célokat, és azon belül is pécsi egyetemit szolgáltak-e a lefoglalt emberi koponyacsontok, vagy máshová is kerülhetett, és azért fizethettek-e. A nyomozás során erre is megpróbálnak választ adni.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik