Belföld

„Mind a mai napig szeretem Szandit, nem akartam megölni” – mondta a barátnőjét cipőfűzővel megfojtó férfi

Mind a mai napig szeretem Szandit. Nem tudom, hogy mi történt velem, elborult az agyam

– mondta utolsó szó jogán a Debreceni Ítélőtáblán az a nagyecsedi férfi, aki eltávozás alatt fojtotta meg a barátnőjét bő másfél évvel ezelőtt.

Z. S. jogerős szabadságvesztés büntetését töltötte, de hazaengedték, hogy a beteg édesapját meglátogassa. Az eltávozás alatt találkozott a párjával, akivel a bevonulása előtt több éve élettársi kapcsolatban éltek. A férfi június közepén megállapodott a testvérével abban, hogy másnap visszaviszi őt a BV intézetbe, azonban ekkor már elhatározta, hogy nem fog visszamenni a börtönbe, hanem megszökik, bujkálni fog és rábeszéli a barátnőjét is, hogy tartson vele.

A férfi és barátnője Nagyecsed külterületén gyalogolt, azonban a nő meggondolta magát, és megpróbálta rávenni a férfit, hogy térjen vissza a büntetés-végrehajtási intézetbe. Emiatt szóváltásba keveredtek, a férfi feldühödött és a nadrágja derékrészéből kivette a cipőfűzőt, abból egy hurkot csinált, azt a nő nyakára húzta és olyan erősen megszorította, hogy a lány megfulladt. Z. S. a mai másodfokú tárgyaláson azt mondta, hogy attól „borult el az agya”, hogy semmit nem válaszolt neki a barátnője akkor, amikor megkérdezte tőle, hogy van-e valakije. Ettől pedig teljesen elvesztette az eszét.

A táblabíróságot azonban nem hatotta meg a védekezés. Azaz fel sem merült, hogy a férfi erős felindultságból ölte volna meg a nőt. Olyannyira, hogy a férfi a korábbi 20 év fegyház helyett végül 22 évet kapott azzal, hogy feltételesen sem bocsátható szabadon.

Az ítélőtábla súlyosító körülményként értékelte, hogy a férfi hátulról, mintegy orvtámadásként, tudatmódosító szer hatása alatt, közvetlen hozzátartozója ellen követte el a cselekményt. Z. S. a személyiségéből adódóan amúgy is erőszakosan próbálja rendezni a konfliktusait. Emiatt pedig jelentős a társadalomra való veszélyessége is. A büntetett előéletű férfi a BV-ből való eltávozása alatt követte el az emberölést. Mindezek a körülmények pedig indokolják a büntetés középmértéktől való jelentős eltérését. Az ítélet jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik