Belföld koronavírus

A külügyminisztérium figyelmeztet: senki ne utazzon a kínai Hubei tartományba!

A koronavírus miatt azt ugyanis teljesen lezárták, így nem lehet elhagyni sem. A tartományban egyelőre öt magyarról tudnak.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-vel közölte, senkinek nem ajánlott a kínai Hubei tartományba utazni, mert a hatóságok a koronavírus miatt teljesen lezárták, így nem lehet elhagyni sem. Menczer Tamás államtitkár tudatta: Vuhan városában négy magyar állampolgár lakik munkavállalóként egy szállodában, egy magyar férfi pedig a lezárt tartomány más városában tartózkodik.

Mindannyian jól vannak, a minisztérium folyamatosan kapcsolatban áll velük.

Magyarország pekingi nagykövetsége a kínai külügyminisztérium konzuli részlegével is kapcsolatban van. Őket arra kérték, hogy ha a kínai külügyminisztériumban van információ további magyarok jelenlétéről a lezárt tartományban, adjanak róla tájékoztatást.

A minisztérium minden információt figyel azzal kapcsolatban, hogy a tartományt mikor lehet elhagyni. Menczer Tamás kitért rá, hogy a szakemberek a vírus terjedése ellen a gyakori kézmosást, a higiénés szabályok betartását javasolják. Jelenleg több ország dolgozik a vírus elleni vakcina kifejlesztésén.

A Kínából érkező csomagoknál nincs szükség óvintézkedésre, fertőtlenítésre, mert azok nem fertőznek. A minisztérium a Kínába utazókat arra kéri, kellő körültekintéssel járjanak el, és regisztráljanak konzuli védelemért a Konzuli Szolgálat honlapján (konzuliszolgalat.kormany.hu). A hatóságok folyamatosan figyelik az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait és az európai gyakorlatot, az óvintézkedésekkel kapcsolatos döntéseket ezeknek megfelelően hozzák meg.

Kiemelt kép: MTI/AP/CHINATOPIX

Ajánlott videó

Olvasói sztorik