Belföld

Elmegyógyintézetbe vitték a rendőröket megkéselő erdőkertesi férfit

Elrendelte a Budai Központi Kerületi Bíróság annak a férfinak a letartóztatását, aki szerda délelőtt megkéselt két rendőrt Erdőkertesen.

A bűnügyi felügyelet alatt álló férfi orvosi ellátáson volt egy kórházban, ahonnan rendőrök szolgálati gépkocsival szállították vissza a lakóhelyére. A kocsiban egy nála lévő 11,5 cm pengehosszúságú késsel rátámadt a mellette ülő rendőrre és többször megszúrta, majd a támadást észlelő és azt elhárítani igyekvő másik rendőrt is több helyen megsebesítette.

A gyanúsított cselekményei bizonyítottság esetén hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletének, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszaknak és súlyos testi sértés kísérletének megállapítására lehetnek alkalmasak.

A végzés szerint a nyomozás eddigi adatai alapján a terhelt tettének motivációja a szabadságelvonás elöli menekülés volt. Figyelemmel erre és a bűncselekmény miatt kiszabható kiemelkedő büntetési tételre, megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított jelenléte az eljárási cselekményeknél csak a letartóztatással biztosítható.

„Nem egy bűnöző alkat a fiam” – mondta a rendőröket megkéselő férfi apja
Az édesapa szerint attól félt a fia, hogy elmegyógyintézetbe viszik.

Mivel a bűncselekményeket egy ellene más ügyben folyamatban lévő büntetőeljárás, bűnügyi felügyelet hatálya alatt követte el, így esetében alappal kell tartani attól, hogy kényszerintézkedés hiányában újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el. Ezen korábbi büntetőeljárásban végzett szakértői vizsgálat szerint a terhelt valószínűsíthető kóros elmeállapota miatt pszichiátriai megfigyelése indokolt.

A bűncselekmény jellegére, a nyomozás jelenlegi állására, a gyanúsított elmeállapotára és a büntetőeljárás előtt és alatt tanúsított magatartására figyelemmel a bíróság úgy határozott, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a terhelt esetében kizárólag a letartóztatással biztosíthatók.

Az igazságügyi elmeorvos-szakértői véleményre tekintettel a gyanúsított beszámítási képességének vizsgálata, valamint a végleges szakértői vélemény kialakítása csak a gyanúsított megfigyelésével biztosítható, ezért a bíróság – az ügyészi indítványnak helyt adva gyanúsított letartóztatásának helyéül az IMEI-t jelölte meg.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.