Belföld

Népszava: véletlen elszólásban ismerték el a nagy metrócsalást a BKV-nál

A BKV menedzsmentje gyakorlatilag beismerte az igazgatótanács rendkívüli ülésén, hogy az oroszoktól vett szerelvények többsége valójában új

kezdi kedd reggeli címlapsztoriját a Népszava.

A beismerés véletlen elszólásként hangzott el az Igazgató Tanács (IT) rendkívüli ülésén, amelyet a Demokratikus Koalíció (DK) két delegáltjának kezdeményezésére a 3-as vonalon futó metrókocsik extrém rozsdásodása miatt hívták össze – folytatódik a cikk. A Népszava cikke szerint a BKV vezetésének képviselői azt próbálták bizonygatni a testület tagjainak, hogy nincs ok az aggodalomra, csupán a prototípusként leszállított első három szerelvény rozsdásodik.

Az is elhangzott állítólag, hogy a BKV metrókocsi felújítási tenderét 2015-ben megnyerő orosz Metrowagonmash az első három kiszállított szerelvény szétszedése után arra jutott, hogy

azok annyira szétrohadtak, hogy nem érdemes a javítással bíbelődni és inkább új kocsiszekrényeket gyártanak.

A kérdés jogi, pénzügyi és talán büntetőügyi szempontból is fontos: ha a tendert új szerelvényekre írták volna ki, nem pedig felújításra, akkor a Metrowagonmash európai piacon korszerűtlennek számító járművei labdába sem rúghattak volna.

Amikor a rendkívüli igazgatósági ülésen az IT-tagok azt kérdezték, hogy mégis mi felújított a szerelvényeken, ha mindent újra cseréltek, a BKV menedzsmentje először azt válaszolta, hogy a járműveken található AVR vontirányítási rendszer régi, majd a kocsik közötti átjárók ajtaját említették régi elemként.

Vágó István, a BKV Vasúti Járműjavító Kft. felügyelőbizottságának egyik újonnan megválasztott DK-s tagja a rozsdás metrókocsiknál tett látogatása után Facebook-posztban vetette fel: ha bebizonyosodik, hogy ezek új kocsik, akkor ez súlyos bűncselekmények gyanúját vetheti fel: hivatali hatalommal és közpénzzel való visszaélés, a tenderkiírási szabályok megsértése, uniós előírások kijátszása, vám- és áfacsalás.

Tarlós István, Budapest előző főpolgármestere hivatalosan semmit nem kívánt mondani a Népszavának, mondván: ez a BKV és a hatóságok feladata volt, utóbbiak ugyan nem azt figyelték, hogy régiek vagy újak a kocsik, de folyamatos gyártásközi ellenőrzést végeztek. A BKV nem cáfolta a Népszava értesülését, igaz, meg se erősítette.

Kiemelt kép: Martjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik