Belföld

Jogerősen nyolc év tíz hónapot kapott a gyerekét öt évig kínzó, sanyargató maglódi apa

Jogerősen nyolc év tíz hónap börtönre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék azt a férfit, aki öt éven keresztül sanyargatta és ostorral, szíjjal verte a korábbi kapcsolatából született fiát egy maglódi tanyán. K. Józsefet emellett kilenc évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is.

A fiút eredetileg az édesanyja nevelte, tíz évvel ezelőtt azonban az anyuka annyira beteg lett, hogy nem tudott tovább gondoskodni róla, ezért az apjához, K. Józsefhez került. A férfi 2010 és 2015 között rendszeresen verte és rettegésben tartotta a gyereket, mindennapos volt, hogy szíjjal, bottal, ostorral vagy épp a vasvilla nyelével ütötte-verte.

Mintaapának tartja magát a gyerekét öt éven át kínzó apa
Ha túlságosan látszottak a sérülései, iskolába sem engedte. A tárgyaláson arról beszélt, a gyerek bosszút esküdött ellene.

Hajnaltól dolgoztatta a ház körül és a tanyán, ahol állattenyésztéssel foglalkozott, de nemcsak tanítás előtt, hanem utána is felnőtteknek való fizikai munkát végeztetett vele. A fiú, miután hazaért az iskolából, este 11-ig takarított a lovak, nyulak után, fát vágott, szénát gyűjtött és más mezőgazdasági munkákat végzett az apjánál dolgozó munkásokkal együtt. Ha az apja nem volt elégedett a munkájával, elverte.

A fiú félt az újabb verésektől,  ezért senkinek nem merte elmondani, hogy az apja okozta a sebeit és a sérüléseit. A tanároknak és az őt ellátó orvosoknak mindig azt mondta, amit az apja betanított neki. Emberi ésszel szinte felfoghatatlan, amit művelt vele az apja. A fiú vallomásában elmondta, hogy az apja többször is eltörte a lábát és békaügetésben szökdeltette, és úgy lövöldözött rá az udvaron. A sörétes puskából származó lövési sérülések voltak a teste különböző részein. A fiú pszichológus szakértőknek elmondta, hogy szexuálisan is bántalmazta az apja, elmondása szerint volt, hogy erős paprikát dugott a fenekébe, hogy fájdalmat okozzon neki.

Az apja egy alkalommal úgy elverte egy 70 centiméter hosszú nyújtófával, hogy az eltört rajta. A fiú próbált kimenekülni a konyhából, azonban az apja elállta az útját, és magukra zárta az ajtót, magához vett egy fakanalat, és addig verte vele, amíg el nem tört az is. Ezután egy ostorral esett neki. Amikor a férfi felhagyott a veréssel és elment aludni, a fiú kiszökött a házból és segítséget kért a rendőrségen. Azt mondta, már csak az volt benne, hogy túlélje a borzalmakat és elmeneküljön.

K. József végig tagadta a bűnösségét. Egy korábbi vallomásában pedig azt állította, hogy mintaapa. Állítása szerint a fia bosszút esküdött ellene, hogy padlóra küldje. Szerinte csak azért mondott ilyen csúnyákat róla, mert nem vette feleségül az édesanyját és nem vele élte az életét. A szakértők azonban egyértelműen megállapították, hogy szavahihető a fiú. 

A Monori Járásbíróság nyolc év tíz hónap börtönre ítélte a férfit tavaly tavasszal első fokon. K. József nem tett vallomást és az elsőfokú tárgyalás során lemondott a tárgyaláson való jelenlét jogáról is, és az ítélet kihirdetésekor sem volt jelen. K. József a másodfokú bíróság ítélethirdetésén sem vett részt.

A Budapest Környéki Törvényszék helybenhagyta a büntetés mértékét, de jelentősen súlyosított a bűncselekmény minősítésén. A bíróság álláspontja szerint a férfi sanyargatással kényszerítette munkára a 18 év alatti fiát. A testi sértés kísérleteként értékelt cselekményt folytatólagosan, aljas indokból és céllal, valamint különös kegyetlenséggel elkövetett testi sértésnek minősítette át. A személyi szabadság megsértésének bűntettét ugyancsak aljas indokból követte el.

A törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletének egyéb rendelkezéseit helybenhagyta.

Fotók: a szerző felvétele

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik